Putin: Politika muti naftu

Izvor: B92, 08.Nov.2014, 10:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Politika muti naftu

Sadašnji pad cena nafte posledica je ne samo ekonomskih nego i političkih faktora, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu kineskim novinarima.

Iako Putin nije objasnio čija je to politika uticala na cenu nafte, očigledno da je mislio na Vašington, koji je pritiskom na svoje partnere da povećaju proizvodnju crnog zlata, oborio svetske cene.

"Objektivni razlog za pad cene nafte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je svakako usporavanje rasta svetske ekonomije, što je uticalo na to da se smanji potrošnja energenata u nizu zemalja. Ali postoje i drugi faktori", izjavio je ruski predsednik.

"Jedan od njih je što se zalihe nafte u razvijenim zemljama nalaze na nivou istorijskog maksimuma. Savremene tehnologije dobijanja nafte doprinele su da se stvore nove količine na regionalnim tržištima. Ali politički faktori u ceni nafte su uvek postojali. Štaviše, u nekim kriznim momentima, stvara se utisak da u formiranju cene energenata prevladava upravo politika".

A u petak je o međunarodnim odnosima govorio i predsednik ruske Dume (parlamenta) Sergej Nariškin, koji je izjavio da američke vlasti stoje iza međunarodnog ucenjivanja Moskve.

"Vašington je postao toliko bezobrazan i nepristojan da više i ne skriva da otvoreno koordinira pritisak na Rusku Federaciju", kazao je Nariškin posle razgovora sa Mashitom Komurom, zamenikom predsednika vladajuće Liberalno-demokratske partije Japana. Nariškin je otvoreno rekao da je Moskva jako razočarana time što su japanski partneri poslušali SAD i krenuli u uvođenje sankcija prema Rusiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Politika se umešala i u naftu

Izvor: Večernje novosti, 08.Nov.2014

MOSKVAOD STALNOG DOPISNIKA SADAŠNjI pad cena nafte posledica je ne samo ekonomskih nego i političkih faktora, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin u intervjuu koji je dao kineskim novinarima uoči odlaska u tu zemlju gde će se održati samit azijskih i tihookeanskih zemalja (9 - 11. novembar)....

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.