Putin: Pitanje pružanja pomoći u povratku normalnom i mirnom životu stanovništvu Nagorno-Karabaha veoma važno i hitno

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2020, 17:19

Putin: Pitanje pružanja pomoći u povratku normalnom i mirnom životu stanovništvu Nagorno-Karabaha veoma važno i hitno

Zajedničko saopštenje Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o Nagorno-Karabahu omogućilo je zaustavljanje krvoprolića i stabilizaciju situacije u regionu, rekao je predsednik Vladimir Putin. Predsednik je održao sastanak o rešavanju humanitarnih pitanja u Nagorno-Karabahu sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom, ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, direktorom Federalne službe bezbednosti Aleksandrom Bortnikovim i ministrom za vanredne situacije Jevgenijem Ziničevim. „Nadam se da više nećemo koristiti ovu frazu `sukob oko Nagorno-Karabaha`“. Nadam se da ćemo uskoro preći na razgovore o drugim pitanjima“, rekao je on, prenose RIA Novosti. Prema Putinovim rečima, broj žrtava kao rezultat borbi, uključujući i civilno stanovništvo, premašio je četiri hiljade ljudi, više od osam hiljada ljudi je ranjeno, te desetine hiljada raseljeno. „Pitanje pružanja pomoći u povratku normalnom mirnom životu stanovništvu stradalom usled neprijateljstava u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha veoma je važno i hitno“, naglasio je predsednik. Da bi se obnovila civilna infrastruktura, pomoglo stanovnicima regiona da reše najhitnije probleme i vrate izbeglice, Putin je potpisao ukaz o stvaranju međuresornog centra za humanitarni odgovor, a nadgledaće ga Ministarstvo odbrane. Predsednik je zatražio od šefa Ministarstva za vanredne situacije da izvesti o mogućnosti pružanja dodatne pomoći stanovništvu Karabaha. Ziničev je zauzvrat rekao da je Ministarstvo spremno da pošalje grupu od 150 spasilaca i 17 jedinica tehnike u roku od osam sati.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Zaustavili smo krvoproliće

Izvor: B92, 13.Nov.2020

Zajednička izjava Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o Nagorno-Karabahu omogućila je da se zaustavi krvoproliće, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin..On je to kazao tokom sastanka u video-formatu, posvećenom rešavanju humanitarnih pitanja u tom regionu...Zajednička izjava Jermenije, Azerbejdžana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.