Putin: Obama je iskreno dobronameran!

Izvor: Vesti-online.com, 08.Sep.2010, 00:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Obama je iskreno dobronameran!

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je, u razgovoru sa stranim ekspertima i novinarima koji se bave Rusijom, da je prevladao skepsu prema američkom predsedniku Baraku Obami i da veruje u iskrenost njegovih inicijativa o unapređenju razvoja odnosa s Moskvom.

Putin je naglasio da su njegovi odnosi sa Obamom odlični, saopštio je ruskim novinskim agencijama stručnjak Nemačkog saveta za spoljnu politiku i jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << od članova diskusionog kluba "Valdaj" Aleksandar Rar.

Prema istom izvoru, ruski premijer je rekao da su SAD za Rusiju važan strateški i ekonomski partner, i da on i Obama imaju "zajedničke ocene o globalnom svetu", te da je uveren u iskrenost inicijativa američkog predsednika za građenje odnosa s Rusijom.

Agencija Itar-Tass je prenela reči nemačkog eksperta da je Putin uverio članove kluba "Valdaj" da 2012. godine, u kojoj će biti održani predsednički izbori, ne treba očekivati političke potrese u Rusiji i da će "sve biti stabilno".

Prema stenogramu ruske vlade, Putin je, na pitanje predstavnika Centra američkog napretka iz Vašingtona - da li očekuje nekakvu štetu po razvoj političkog sistema Rusije u slučaju promene na čelu države 2012. godine, rekao da je Ustav Rusije donet demokratskim putem i da sve aktivnosti u okviru tog procesa i u okviru Osnovnog zakona ne mogu naneti štetu razvoju demokratskog procesa u zemlji.

Podsetivši da je svojevremeno predsednik SAD Frenklin Ruzvelt bio biran četiri puta zaredom, jer to nije protivrečilo američkom Ustavu, Putin je rekao da ni on ni predsednik Dmitrij Medvedev neće raditi ništa što protivreči zakonodavstvu Rusije i Ustavu Ruske Federacije.

Putin je dodao da će on i Medvedev 2011. godine, i uoči ili početkom 2012. godine, postupati polazeći od "realnog stanja u zemlji".

"Od toga šta smo uradili, od raspoloženja društva. O tome je za sada rano govoriti. Treba se baviti svojim poslom - svaki od nas se bavi svojim poslom. Po mom mišljenju, u celini mi radimo efektivno. I to je veoma važno", rekao je Putin.

Pres sekretar ruskog premijera Dmitrij Peskov je rekao da je Putin, objašnjavajući razliku između britanskog i ruskog tandema, kazao da su oni "potpuno različiti", kao i da između njega i Medvedeva postoje "jedinstvo pogleda u ime zajedničke strateške linije, u čijem su određenju lično učestvovali".

Na susretu u Sočiju, prema rečima Aleksandra Rara, Putin je potvrdio ranije saopštenu poziciju o postupanju policije na neodobrenim mitinzima, ali je priznao da vlast treba u primeni sile da bude opreznija i da ne treba "prelaziti određenu meru".

Na molbu šefa evropske redakcije časopisa "Ekonomist" Džona Pita, Putin je izrazio "u celini zadvovoljavajući" odnos prema procesu modernizacije u Rusiji, rekavši da je jedan od ključnih pokazatelja razvoja zemlje raspoloženje stanovništva, koje se odrazilo direktno na demografiji.

"Svi bi hteli da to kretanje napred bude snažnije, efektnije, ali naš zadatak nije da stvaramo efekte, već da formulišemo tako stabilne uslove za razvoj zemlje, kako bi se osigurao postepen razvoj bez bilo kakvih skokova", rekao je Putin, a preneo je Itar-Tass.

Redovno, 7. zasedanje Međunarodnog diskusionog kluba održano je od 31. avgusta do danas, a centralna tema bila je "Rusija: Istorija i budući razvoj".

Na skupu su učestvovali vodeći eksperti iz 15 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije, koji se bave istraživanjem ruske politike, ekonomije i istorije, a kao izvesioci istupili su, među ostalim, istoričari Ričard Pajps, Elen Karer d'Ankos i Džefri Hosking, navodi agencija RIA Novosti.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.