Putin: Neke zemlje veličaju nacizam i pravdaju saučesnike nacista

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2017, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Neke zemlje veličaju nacizam i pravdaju saučesnike nacista

Falsifikovanje istorije dovodi do nesloge u svetu i puno je velikih rizika, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku organizacionog odbora „Pobeda“.

„Mi smo uvek otvoreni za pošten i profesionalan razgovor o istorijskim temama, zajednička istraživanja o najvažnijim spornim pitanjima na svim nivoima, od međudržavnih programa do bilateralnih kontakata regiona, gradova-pobratima, univerziteta, muzeja, naučnika, istraživača“, rekao je Putin.

On je dodao da opšti istorijski podaci predstavljaju dobru osnovu za unapređenje međunarodnih konferencija.    

„Nažalost, postoje i drugi pristupi istoriji kada pokušavaju da je pretvore u političko i ideološko oružje. Vidimo kakve rizike povlači sa sobom ciničan odnos prema prošlosti. Kako falsifikovanje, manipulacija istorijskim činjenicama dovodi do razdvajanja zemalja i naroda, do pojave novih linija podele, stvaranja slike neprijatelja“, rekao je Putin.

„To je posebno opasan put kojim idu neke zemljama u veličanju nacizma, pravdanje saučesnika nacista. To ne samo da vređa sećanje na žrtve nacističkih zločina, takva politika podgreva nacionalističke, ksenofobične i ekstremističke snage“, dodao je on.

Putin je istakao da „revizija istorije praktično otvara put za preispitivanje osnova modernog svetskog poretka, do erozije osnovnih principa međunarodnog prava i bezbednosti koji su se pojavili nakon Drugog svetskog rata“.

„On je ispunjen ogromnim rizicima za sve nas“, dodao je ruski lider.

Prema njegovim rečima, stav Rusije je da „koliko god da je istorija teška i protivrečna, ona nije namenjena da svađa ljude, već da upozorava na greške i pomogne da se ojačaju dobrosusedski odnosi“.

Putin je dodao da je rad na očuvanju i zaštiti istorijske istine o Drugom svetskom ratu veoma važan.

„Ovde ogromnu ulogu igra rad na očuvanju i zaštiti istorijske istine o Drugom svetskom ratu, tradiciji i duhu savezništva u borbi protiv nacizma. Za nas je to,  pre svega, moralni ljudski koncept, ljudski moralni dug prema pokolenju pobednika koji su pali za otadžbinu. Pred onima koji su podizali i obnavljali zemlju posle Drugog svetskog rata“, zaključio je predsednik Rusije.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Putin: Falsifikovanje istorije vodi ka neslozi u svijetu

Izvor: BanjalukaLive.com, 20.Apr.2017

Falsifikovanje istorije dovodi do nesloge u svijetu i puno je velikih rizika, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku organizacionog odbora "Pobeda"."Mi smo uvijek otvoreni za pošten i profesionalan razgovor o istorijskim temama, zajednička istraživanja o najvažnijim spornim pitanjima...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.