Putin, Lukašenko i protesti u Belorusiji: Kredit od 1,5 milijardi dolara za zvanični Minsk

Izvor: B92, 14.Sep.2020, 17:38

Putin, Lukašenko i protesti u Belorusiji: Kredit od 1,5 milijardi dolara za zvanični Minsk

Predsednik Rusije Vladimir Putin i sastao se sa Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju, dok u Belorusiji traju protesti protiv duogorišnjeg predsednika te zemlje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će Belorusiji odobriti kredit od 1,5 milijardi dolara kako bi se ta zemlja "sama, bez ikakvih sugestija i pritisaka, izborila sa situacijom" u vezi sa demonstracijama protiv predsednika Aleksandra Lukašenka.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Putin i Lukašenko sastaju se iza zatvorenih vrata u ruskom gradu Sočiju, dok ljudi u Belorusiji i dalje protestuju zbog navodne krađe na predsedničkim izborima 9. avgusta, na kojima je zvanično pobedio Lukašenko.

Ovo je prvi susret dvojice predsednika od početka protesta, a prethodno su obavljali telefonske konsultacije.

Pored najave kredita, Putin je takođe je podržao ustavnu reformu koju je najavio Lukašenko.

"Znamo za vašu inicijativu da sprovedete ustavnu reformu i smatram da je to logično, blagovremeno i smisleno", rekao je predsednik Rusije.

U samoj Rusiji je nedavno izglasana reforma Ustava koja omogućuje Vladimiru Putinu da ostane na vlasti do 2036. godine.

On je takođe ocenio da građani Belorusije treba samostalno da rešavaju situaciju u zemlji.

"Belorusi treba da sami, bez ikakvih sugestija i spoljnih pritisaka, reše ovu situaciju kroz međusobni dijalog", dodao je predsednik Rusije.

Najavio je i nastavak vojne saradnje dve zemlje.

Lukašenko se zahvalio Putinu i "svim Rusima" za podršku koju su mu pružili nakon predsedničkih izbora.

Sudbina ukrajinskog kredita iz 2013. godine

Uoči Majdana u Ukrajini, Rusija je u decembru 2013. godine sa Ukrajinom postigla dogovor o kreditu u iznosu od 15 milijardi dolara.

Dogovoreno je da jedan ruski državni fond otkupi državne obveznice Ukrajine.

Isplaćene su tri milijarde, ali tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Janukovič je u februaru 2014. napustio zemlju nakon talasa protesta.

Posle ruske aneksije Krima, Ukrajina je odbila da vrati isplaćeni novac koji je ugovorio bivši predsednik, a spor i dalje i traje.

"Želim da podsetim Vladimira Putina da, šta god da se dogovari u Sočiju, neće imati težinu pred zakonom", rekla je Svetlana Tihanovskaja, a prenosi nezavnisni beloruski portal Tut.by.

Sličnu izjavu dao je i Koordinacioni savet opozicije Belorusije, koji je posebno naglasio da njihov cilj "nikada neće biti pogoršavanje odnosa između Belorusije i Rusije".

Protesti protiv Aleksandra Lukašenka, koji je na vlasti već 26 godina i zvanični je pobednik predsedničkih izbora održanih 9. avgusta, traju duže od mesec i po dana.

U nedelju su na protestima uhapšene 774 osobe, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije.

Zvanična Moskva smatra Lukašenka legitimno izabranim predsednikom.

Mnoge evropske zemlje, kao što su Litvanija, Letonija, Estonija i Nemačka nisu priznale rezultate izbora u Belorusiji.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin, Lukašenko i protesti u Belorusiji: Kredit od 1,5 milijardi dolara za zvanični Minsk

Izvor: Radio 021, 14.Sep.2020

Predsednik Rusije Vladimir Putin i sastao se sa Aleksandrom Lukašenkom u Sočiju, dok u Belorusiji traju protesti protiv duogorišnjeg predsednika te zemlje...Predsednik Rusije Vladimir Putin najavio je da će Belorusiji odobriti kredit od 1,5 milijardi dolara kako bi se ta zemlja „sama, bez ikakvih...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.