Putin: Južni tok biće realizovan pre Severnog

Izvor: Blic, Beta, 22.Okt.2009, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Južni tok biće realizovan pre Severnog

Premijeri Rusije i Italije Vladimir Putin i Silvio Berluskoni ocenili su danas u Sankt Peterburgu da u "realizaciji gasovoda Južni tok postoje pozitivna pomaci". Kako prenosi Interfaks, Putin i Berluskoni su naglasili da "Južni tok ima dobar potencijal".



Budući magistralni gasovod Južni tok, koji je zajednički projekat ruskog Gasrpoma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske, a potom preko drugih balkanskih zemelja do zapadne Evrope. Vrednost te investicije procenjena je na više od 20 milijardi evra, a prema najavama iz Enija izgradnja bi mogla da počne u 2010. godini, a rok za završetak radova je kraj 2015. godine.

Putin je kazao da Južni tok "ima šanse da bude realizovan ranije nego analogni, Severni tok". On je pri tom ukazao da ruske i italijanske kompanije već imaju bogato iskustvo u radu na području Crnog mora, kroz koje bi trebalo da prođe morski deo trase, jer su radili na postavljanju gasovoda Plavi tok.

Berluskoni se nalazi u privatnoj poseti Rusiji.

Gasovod Južni tok proćiće i kroz Srbiju. Trasa bi trebalo da bude dugačka 450 kilometara, sa kapacitetom od 36 do 41 milijarde kubnih metara gasa godišnje, a vrednost investicije premašiće 750 miliona evra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.