Putin: Još mnogo posla pre mirovnog sporazuma sa Japanom

Izvor: Beta, 22.Jan.2019, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Još mnogo posla pre mirovnog sporazuma sa Japanom

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je potrebno još mnogo posla pre nego što Rusija i Japan potpišu mirovni sporazum koji nije potpisan od 1945. godine zbog teritorijalnog spora oko Kurilskih ostrva."Posao mrava nas čeka pre potpisivanja tog dokumenta sa uslovima prihvatljivim za obe strane", rekao je Putin posle sastanka u Moskvi s japanskim premijerom Šinzom Abeom.Moskva i Tokio spore se oko Kurilskih ostrva koja je Sovjetski Savez pripojio 18. avgusta 1945, tri dana posle kapitulacije Japana, a na osnovu prethodne odluke velikih sila antihitlerovske koalicije.Kurilska ostrva Rusi zovu Južnim Kurilima, a Japan Severnim teritorijama. Sovjetski lider Nikita Hruščov nudio je Japancima dva ostrva, ali su oni insistirali da im se vrate sva četiri.Rusija i Japan nisu potpisali mirovni sporazum posle Drugog svetskog rata upravo zbog Kurila.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Kurilska ostrva prepreka mirovnom sporazumu Rusije i Japana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Jan.2019, 08:35

Rusija i Japan su intenzivirali napore da konačno potpišu sporazum kojim bi formalno bio okončan Drugi svjetski rat, ali eksperti ne očekuju uskoro napredak oko spornog pitanja nekoliko ostrva koja Japan želi povratiti.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.