Putin: Izgradnja „Južnog toka” počinje krajem 2012.

Izvor: Politika, 30.Dec.2011, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Izgradnja „Južnog toka” počinje krajem 2012.

MOSKVA – Premijer Rusije Vladimir Putin je danas zatražio da izgradnja gasovoda „Južni tok”, kojim treba da se isporučuje ruski prirodni gas u južnu i zapadnu Evropu zaobilazeći Ukrajinu, otpočne krajem 2012, a ne početkom 2013, kao što je ranije planirano.

„Mislim da bi bilo poželjno da (izgradnja) otpočne krajem sledeće godine”, rekao je Putin u razgovoru s izvršnim direktorom „Gasproma” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Aleksejem Milerom, nakon što je ranije ove sedmice potpisan sporazuma sa Turskom o polaganju cevovoda za taj gasovod po dnu Crnog mora u specijalnoj ekonomskoj zoni Turske.

„Dobro, tako ćemo i da uradimo”, odgovorio je Miler na nalog Putina koji će se na izborima za predsednika Rusije, u martu iduće godine, ponovo kandidovati za tu funkciju.

Miler je nakon razgovora s Putinom odmah naložio profilnim učesnicima u projektu da koriguju grafikon izvođačkih radova na izgradnji „Južnog toka” radi ubrzanja njegove realizacije, saopštio je novinarima zvanični predstavnik „Gasproma” Sergej Kuprijanov.

Prema rečima Milera, planirano je da tokom sledeće godine budu završeni svi projektni i istraživački radovi na podmorskoj deonici gasovoda.

Miler je rekao da dužina podmorske deonice „Južnog toka” iznosi 925 kilometara i nju će sačinjavati četiri linije ukupne propusne moći od 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje, dok će kopneni deo biti dug više od 2.000 kilomatara.

Troškovi gradnje morske i nadzemne deonice „Južnog toka” procenjeni su na više od 15 milijardi evra, od čega će „Gasprom” obezbediti oko 7,5 milijardi evra, rekao je Miler.

Šef „Gasproma” je precizirao da će 30 odsto ukupnih troškova tog projekta snositi učesnici međunarodnog konzorcijuma, dok će preostalih 70 procenata biti obezbeđeno zajmovima.

Miler je potvrdio da će inostrani učesnici u projektu iz Italije Francuske i Nemačke učestvovati samo u izgradnji morske deonioce, dok će kopneni deo gasovoda graditi zajednička preduzeća koje je „Gasprom” osnovao sa tranzitnim zemljama - Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Slovenijom i Austrijom.

„Predviđena je i izgradnja deonice tog gasovoda u Hrvatsku i Republiku Srpsku, a razmatra se i mogućnost izgradnje kraka do Makedonije”, dodao je Miler.

On je izrazio uverenje da će svi radovi na izgradnji „Južnog toka” biti sprovedeni u roku.

„Već smo otpočeli rad na svim nacionalnim tranzitnim deonicama. U toku su istraživački radovi i već smo prešli u fazu teritorijalnog planiranja. Svi radovi teku strogo po planu. Sada ne postoje nikakve sumnje, ni na jednoj od deonica, da mogu postojati bilo kakve smetnje u ostvarenju roka za završetak izgradnje krajem 2015. i početku isporuka gasa”, predočio je Miler.

Tanjug

objavljeno: 30.12.2011.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Radovi na gasovodu Južni tok da počnu krajem 2012.

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Dec.2011

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je danas da radovi na gasovodu Južni tok počnu krajem 2012., a ne u 2013. kao što je bilo planirano.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.