Putin: Da li shvatate šta ste uradili na Bliskom istoku?

Izvor: NTV.rs, 28.Sep.2015, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Da li shvatate šta ste uradili na Bliskom istoku?

NJUJORK – Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je danas da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.
„Da li shvatate šta ste uradili“? upitao je Putin u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.
Ruski predsednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti sa Poveljom svetske organizacije i međunarodnim pravom.
Razlika u mišljenjima u UN uvek je bilo, kao prava na veto, što je sasvim prirodno za tako raznovrsne organizacije, a suština UN je traganje za kompromisom, rekao je Putin.
Ruski predsednik je istakao da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštovanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti pretnjama i silom oružja.
Delegacija Ukrajine napustila je salu neposredno pre početka Putinovog obraćanja, a prethodno je za vreme govora ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, salu napustila ruska delegacije.
Kriza u Ukrajini posledica širenja NATO
Ruski predsednik ocenio je da nije bilo razloga za širenje NATO na istok, a da je kriza u Ukrajini posledica ekspanzije Severnoatlantskog saveza.
„Zašto su nastavili liniju širenja NATO posle raspada Sovjetskog Saveza i ukidanja Varšavskog pakta? NATO ne samo da je opstao, nego je nastavio širenje svoje vojne infrastrukture“, naveo je Putin.
Ruski predsednik je objasnio da su istočnoevropske zemlje stavljene pred lažni izbor između istoka i zapada, a takva logika konfrontacije morala je pre ili kasnije da dovede do ozbiljne geopolitičke krize, što se dogodilo u Ukrajini.
Opasno je flertovati sa teroristima
Putin je upozorio na opasnost od flertovanja sa teroristima i osudio naoružavanje „umerene opozicije“ na Bliskom istoku, ističući da je situacija na Bliskom istoku „više nego opasna“.
Ruski predsednik rekao je da neke zemlje pokušavaju da iskoriste terorizam za svoje potrebe, nadajući se da će se na kraju nekako rešiti terorista, odnosno u krajnjem slučaju ih likvidirati, ali da teroristi nisu primitivni i glupi.
„Onima koji tako postupaju ili misle hteo bih da kažem – gospodo, imate posla sa ljudima koji su okrutni, ali nisu glupi i primitivni. I dalje ne znamo ko koga zapravo iskorištava za svoje potrebe“, naveo je Putin u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku.
On je predložio razmatranje rezolucije UN o koordiaciji svih snaga u borbi protiv Islamske države i pozvao na izradu detaljne analize pretnji na području Bliskog istoka.
„Predlažemo razgovore o mogućnosti usklađivanja rezolucije o koordinaciji svih koji se bore protiv Islamske države. Takva koordinacija treba da se zasniva na Povelji UN“, rekao je ruski predsednik.
Putin je izrazio nadu da će međunarodna zajednica biti u stanju da razvije sveobuhvatnu strategiju za koordinaciju politike i socio-ekonomsku rekonstrukciju na Bliskom istoku, a „onda ne bi bilo potrebe za izgradnjom izbegličkih kampova“.
On je ocenio da je situacija na Bliskom istoku „više nego opasna“ i da je licemerno i neodgovorno osuđivati terorizam i istovremeno žmuriti na kanale finansiranja terorista, koji uključuju trgovinu drogom i ilegalnu trgovinu naftom i oružjem.
Tanjug
28 Septembar 2015 19:10
New York, Vladimir Putin

Nastavak na NTV.rs...






Povezane vesti

Putin: Da li shvatate šta ste uradili na Bliskom istoku?

Izvor: Večernje novosti, 28.Sep.2015

NjUJORK - Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma. "Da li shvatate šta ste uradili"? upitao je Putin u...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.