Putin: Da li shvatate šta ste uradili?

Izvor: B92, 28.Sep.2015, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Da li shvatate šta ste uradili?

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u UN da se Moskva konstantno bori protiv terorizma, kao i da snabdeva sirijsku vladu vojnom opremom.

On je ocenio da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom velika greška, jer je on borac protiv terorizma.

"Da li shvatate šta ste uradili? Treba da priznamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se niko, osim Bašara al-Asada ne bori istinski protiv Islamske države u Siriji rekao je Putin u govoru na generalnoj debati na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

On je dodao da trenutna situacija više ne može da se toleriše, kao i da je potrebno stvaranje međunarodne koalicije protiv terorizma “slična onoj koaliciji protiv Hitlera stvorenoj u toku Drugog svetskog rata“, prenosi "Gardijan".

Putin je naveo da bi trebalo da postoji koordinacija između anti-ID snaga zasnovana na principima Ujedinjenih nacija, kao i da ukoliko se to ostvari neće biti potrebe za izbegličkim kampovima.

“Ovo je velika i tragična migracija ljudi. To je gruba lekcija za sve nas, uključujući i Evropu“, ocenio je on.

Kako prenosi "Gardijan", kao jedino rešenje Putin je naveo reorganizaciju državnih struktura, drugim rečima davanje podrške oslabljenoh vladi Bašara al-Asada.

"Ne postoji alternativa", rekao je Putin.

Ruski predsednik rekao je da neke zemlje pokušavaju da iskoriste terorizam za svoje potrebe, nadajući se da će se na kraju nekako rešiti terorista, odnosno u krajnjem slučaju ih likvidirati, ali da teroristi nisu primitivni i glupi.

"Onima koji tako postupaju ili misle hteo bih da kažem - gospodo, imate posla sa ljudima koji su okrutni, ali nisu glupi i primitivni. I dalje ne znamo ko koga zapravo iskorištava za svoje potrebe", naveo je Putin u obraćanju Generalnoj skupštini UN u Njujorku.

On je predložio razmatranje rezolucije UN o koordiaciji svih snaga u borbi protiv Islamske države i pozvao na izradu detaljne analize pretnji na području Bliskog istoka.

"Predlažemo razgovore o mogućnosti usklađivanja rezolucije o koordinaciji svih koji se bore protiv Islamske države. Takva koordinacija treba da se zasniva na Povelji UN", rekao je ruski predsednik.

Putin je izrazio nadu da će međunarodna zajednica biti u stanju da razvije sveobuhvatnu strategiju za koordinaciju politike i socio-ekonomsku rekonstrukciju na Bliskom istoku, a "onda ne bi bilo potrebe za izgradnjom izbegličkih kampova".

On je ocenio da je situacija na Bliskom istoku "više nego opasna" i da je licemerno i neodgovorno osuđivati terorizam i istovremeno žmuriti na kanale finansiranja terorista, koji uključuju trgovinu drogom i ilegalnu trgovinu naftom i oružjem.

Ruski predsednik je istakao da su pokušaji potkopavanja autoriteta i legitimiteta UN veoma opasani i da su akcije bilo koje države mimo rezolucije UN nelegitimne i u suprotnosti sa Poveljom svetske organizacije i medjunarodnim pravom

Razlika u mišljenjima u UN uvek je bilo, kao prava na veto, što je sasvim prirodno za tako raznovrsne organizacije, a suština UN je traganje za kompromisom, rekao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da je okončanje sukoba u Ukrajini moguće samo uz potpuno poštovanje Sporazuma iz Minska, kao i da se ciljevi Ukrajine ne mogu ostvariti pretnjama i silom oružja.

Delegacija Ukrajine napustila je salu neposredno pre početka Putinovog obraćanja, a prethodno je za vreme govora ukrajinskog predsednika Petra Porošenka, salu napustila ruska delegacije.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Sirija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Da li shvatate šta ste uradili?

Izvor: Vesti-online.com, 28.Sep.2015

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u UN da se Moskva konstantno bori protiv terorizma, kao i da snabdeva sirijsku vladu vojnom opremom...On je ocenio da je saradnja sa teroristima na Bliskom istoku dovela do oružanih sukoba i da je nesaradnja sa sirijskim predsednikom Bašarom Al Asadom velika...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.