Putin: Da li Rusija treba da proba opet da zauzme Kijev?

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 23:39

Putin: Da li Rusija treba da proba opet da zauzme Kijev?

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da će svaka dalja mobilizacija zavisiti od toga šta Rusija želi da postigne u ratu u Ukrajini.

On je dodao da se suočava sa pitanjem koje samo on može da odgovori - da li Rusija ponovo pokuša da zauzme Kijev?

Više od 15 meseci otkako je Putin poslao trupe u Ukrajinu, ruske i ukrajinske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << snage se i dalje bore sa artiljerijom, tenkovima i bespilotnim letelicama duž linije fronta od 1.000 km, iako daleko od glavnog grada Kijeva.

Koristeći reč "rat" nekoliko puta, Putin je izneo niz upozorenja Zapadu, sugerišući da će Rusija možda morati da uvede "sanitarnu zonu" u Ukrajini kako bi sprečila napad na Rusiju i rekavši da Moskva razmišlja o odustajanju od crnomorskog sporazuma o žitu.

Rusija, kako je rekao, nema potrebe za ratnim stanjem širom zemlje i nastaviće da reaguje na kršenje svojih crvenih linija. Mnogi u Sjedinjenim Državama, rekao je Putin, ne žele treći svetski rat, iako je Vašington odavao utisak da se ne plaši eskalacije.

Ali njegova najzagonetnija primedba bila je o Kijevu, koji su ruske snage pokušale - i nisu uspele - da zauzmu samo nekoliko sati nakon što je Putin naredio da trupe uđu u Ukrajinu 24. februara prošle godine.

"Da se ​​vratimo tamo ili ne? Zašto postavljam tako retoričko pitanje?" Putin je rekao pred 18 ruskih ratnih dopisnika i blogera u Kremlju.

"Na ovo mogu da odgovorim samo ja", rekao je Putin. Njegovi komentari o Kijevu, tokom nekoliko sati odgovaranja na pitanja, prikazani su na ruskoj državnoj televiziji.

Ruske trupe su poražene prilikom pokušaja zauzimanja Kijeva i na kraju su se povukle na deo zemlje na istoku i jugu Ukrajine za koji je Putin proglasio da je sada deo Rusije. Ukrajina je poručila da se nikada neće smirti dok svaki ruski vojnik ne bude proteran sa njene zemlje.

O budućim planovima Rusije u Ukrajini, rekao je, biće odlučeno kada se završi ukrajinska kontraofanziva, za koju je rekao da je počela 4. juna.

"Ukrajinska ofanziva nije bila uspešna ni u jednoj oblasti", rekao je Putin i dodao da su ukrajinski ljudski gubici 10 puta veći od ruskih.

Ukrajina je izgubila preko 160 svojih tenkova i 25-30% vozila isporučenih iz inostranstva, rekao je on, dok je Rusija izgubila 54 tenka. Ukrajina je saopštila da je ostvarila dobitke u kontraofanzivi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.