Predsedništvo u G-20 radi povećanja životnog standarda miliona ljudi

Izvor: Vostok.rs, 02.Dec.2012, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsedništvo u G-20 radi povećanja životnog standarda miliona ljudi

02.12.2012. -

Rusija je zvanično zamenila Meksiko kao predsednik Velike dvadesetorice. Predsednik Vladimir Putin je u vezi sa time izjavio da je glavni zadatak predsedništva Rusije rešavanje problema globalne ekonomije i osiguranje njenog stabilnog razvoja. U svom specijalnom obraćanju šef države je istakao da je to neophodno radi povećanja životnog standarda miliona ljudi na planeti.

Grupa 20 - neformalno udruženje najvećih ekonomija sveta - obuhvata 19 zemalja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << plus EU. One proizvode 90 odsto bruto-svetskog proizvoda i ostvaruju 80 odsto obima svetske trgovine. Na nivou šefova država i vlada Velika dvadesetorica je prvi put počela svoja zasedanja 2008. godine zbog globalne finansijsko-ekonomske krize. Zadatak foruma je da postane instrument za sprečavanje finansijsko-ekonomskih kriza. On razrađuje preporuke za reformiranje arhitekture globalnog upravljanja ekonomijom i finansijama u skladu sa realnostima 21. veka.

Moskva planira održavanje desetina susreta u okviru svog predsedništva na ministarskom i ekspertskom nivoima. Prvo zasedanje ministara finansija i šefova centralnih banaka će biti održano u Moskvi 15.-16. februara 2013. godine. Samit dvadesetorice će biti održan 5.- 6. septembra u Sankt-Peterburgu.

1. decembra je otvoren zvanični sajt ruskog predsedništva u Dvadesetorici. Na njemu je objavljeno obraćanje ruskog predsednika svim učesnicima.

Glavni zadatak ruskog predsedništva je koncentracija napora dvadesetorice na razradi mera, koje stimulišu ekonomski rast i stvaranje radnih mesta, - izjavio je Vladimir Putin. – Šta je radi toga neophodno? Za nas je odgovor očigledan – stimulisanje investicija, poverenje i transparentnost na tržištima, efikasno regulisanje.

Među ruskim prioritetima je ruski lider pomenuo doprinos zaposljenosti, reformiranje monetarnog sistema i sistema finansijskog regulisanja i nadzora, stabilnost globalnih energetskih tržišta, doprinos međunarodnom razvoju, učvršćenje multilateralne trgovine, borbu protiv korupcije.

Predsedništvo u dvadesetorici ozbiljno utiče na formiranje dnevnog reda i pravac razvoja saradnje u okviru foruma. Tu Rusija ima mogućnost da utiče na poboljšanje finansijsko-ekonomske situacije u svetu, - rekao je Glasu Rusije prvi zamenik predsednika komiteta Državne dume za međunarodne poslove Vjačeslav Nikonov.

- U uslovima, kada vodeće zapadne ekonomije preživljavaju velike probleme, Rusija ima veći uticaj, tim pre što istupa kao predsedavajući ne sama, već i u ime zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) – najvećih ekonomija svremenog sveta u rastu, koje u znatnoj meri određuju tempo svetskog ekonomskog rasta.

Zadatak svakog predsedništva je da se pokuša povećati efikasnost foruma u konkretnim pravcima. Prema mišlenju glavnog urednika časopisa Rusija u globalnoj politici Fjodora Lukjanova, predsedništvo RF u dvadesetorici će se odraziti na krugu pitanja koja se razmatraju.

- To je, prirodno, svetska finansijska stabilnost. To su pitanja ekonomskog rasta i povećanje nivoa zaposljenosti, što je aktuelno praktično za sve. Svakako, Rusija će obuhvatiti energetsku temu. Uvek se razmatra pomoć siromašnima. Specifičnost ruskog samita, kako je već objavila administracija predsednika, biće redovni samit BRIKS, jer 5 tih zemalja su članice dvadesetorice.

Prvi put tokom postojanja dvadesetorice Moskva predlaže da se izađe iz okvira čisto finansijskih problema i obuhvati u radu foruma i socijalna sfera. Vladimir Putin je između ostalog predložio razmatranje dve nove teme: finansiranje investicija kao osnova ekonomskog rasta i stvaranje radnih mesta i modernizacija nacionalnih sistema državnih pozajmljivanja i upravljanja suverenim dugom.

2014. godine će predsedništvo u dvadesetorici preći Australiji.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.