Potpisan rusko - ukrajinski sporazum o gasu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan rusko - ukrajinski sporazum o gasu

MOSKVA - Šefovi Gasproma i Naftogasa, u prisustvu premijera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Julije Timošenko, potpisali su danas u Moskvi ugovor o kupoprodaji ruskog gasa u periodu od 2009. do 2019. godine.

Kako je preneo Interfaks, ugovor se odnosi na period od 10 godina, a potpisan je nakon sastanka premijera Rusije i Ukrajine Vladimira Putina i Julije Timošenko.

Putin je kazao da je Gasprom dobio nalog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da obnovi isporuke gasa Evropi preko Ukrajine i da je spreman da isporučuje sve ugovorene porudžbine evropskih potrošača.

"U teškim pregovorima postignut je dogovor o svim pitanjima oko isporuke gasa Ukrajini i tranzita tog energenta Evropi", kazao je on nakon potpisivanja ugovora o gasu između ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa, a preneo je Interfaks.

Prema rečima Putina, za obnovu isporuka neće biti potrebni međunarodni posmatrači, što je bila jedna od odredbi prethodnih sporazuma o rešenju gasne krize, koji nisu primenjivani.

Nema odlaganja tranzita

Julija Timošenko je kazala da neće biti odlaganja tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu i da će snabdevanje Evrope biti obnovljeno čim isporuke ruskog gasa stignu do ukrajinskog tranzitnog sistema.

Ona se zahvalila Rusiji što je Ukrajini odobrila popust od 20 odsto na cenu gasa, što će, kako je navela, toj zemlji dati još godinu dana da reši pitanja energetske bezbednosti.

Cena tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu će, kako je dodala, ostati ista kao i 2008. godine.

Prema izvoru Interfaksa, Ukrajina će za 1.000 kubnih metara ruskog gasa plaćati 235 dolara, a 2008. je plaćala 179,5 dolara.

Prema navodima Itar-tasa sporazumom je predviđeno da Ukrajina plaća gas po evropskom obračunu cena od 1. januara.

Kako je preneo Rojters, evropska cena ide do 450 dolara, što bi sa popustom od 20 odsto iznosilo 360 dolara, ali se očekuje da će cene gasa u Evropi u 2009. osetno pojeftiniti jer će pratiti kretanje cena nafte.

Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je ranije da je potrebno između 12 do 24 sata da bi gas iz Rusije stigao u Srbiju.

Srbija obezbeđena

Kako bi se prevazišli problemi sa grejanjem i snabdevanjem individualnih potrošača tokom gasne krize, Srbija je iz Mađarske i Nemačke dnevno dobijala 4,7 miliona kubika gasa, a iz podzemnog skladišta u Banatskom Dvoru oko jedan milion kubika.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da će Srbija zaključno sa 24. januarom, do kada je obezbedila gas iz Mađarske, platiti oko 24 miliona dolara.

Ugovorena dnevna isporuka ruskog gasa Srbiji je 10 miliona kubnih metara, a taj energent se transportuje gasovodima preko Ukrajine i Mađarske.

Gasni spor Rusije i Ukrajine započet je 27. decembra, isporuke Ukrajini obustavljene su 1. januara, snabdevanje balkanskih zemalja prekinuto je 6. januara, a Evropske unije 7. januara.

Rusija i Ukrajina su uz posredovanje Evropske unije potpisale dva sporazuma, jedan u noći između 10. i 11. januara, a drugi 12. januara, ali sporazumi nisu primenjivani zbog spora između te dve zemlje oko cene gasa, trase tranzita i oko toga ko treba da snosi troškove takozvanog tehničkog gasa, koji je neophodan za tranzit.

U subotu 17. januara održana je međunarodna konferencija o gasnoj krizi, a istog dana sastali su se i premijeri Rusije i Ukrajine.

Rešenje tada nije pronađeno, pa su Timošenkova i Putin nastavili pregovore i postigli sporazum u noći između subote i nedelje.
Pogledaj vesti o: Gasprom,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.