Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka pobede, nade i ponosa

Prvi program ruske televizije pustio je u etar sliku koja otvara novo poglavlje istorije: Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, prekrstio se na kapiji Spaske kule i poveo za sobom paradu pobede Velikog otadžbinskog rata. Nije, međutim, promocija sile i besprekorni marš domaće i strane vojske skrenuo pažnju svetske javnosti, već spektakularna litija potomaka sa slikama predaka-ratnika na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Elem, nedavna odsutnost Vladimira >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Vladimiroviča pokrenula je lavinu komentara na Zapadu, koji su se kretali od pretpostavki da je ruski lider bolestan od gripa, do onih, senzacionalističkih, koji su mu odbrojavali poslednje dane. Vesti koje su stizale iz pera belosvetskih žurnalista, samozvanih analitičara i proroka, kao da je osmislio Gebels u poodmakloj fazi demencije. Ako zanemarimo neukusne šale u stilu negdašnjih putujućih pozorišta, možemo sa sigurnošću tvrditi samo jedno: Evropa je opsednuta likom Vladimira Putina, ili, možda ne toliko njegovim likom, koliko sa onim što pokušava da napravi. Rusija ne odustaje od svojih namera, strategija je prepoznatljiva i transparentna u malim dozama, tek toliko da se zna da je u pitanju partija na duže staze i da nema mesta autsajderima koji igraju na blef. Svet je pretvoren u šahovsko polje na kome najbolje poteze vuku oni koji najduže pamte, gde nema mesta za ziheraše, već samo za velemajstore.

Na svaki potez ruske inicijative evroatlantske snage reaguju kao lakmus papir. Energetski tok sa izvora na Istoku, ma kako se službeno zvao, svojevrstan je serum istine koji otkriva pravo lice Zapada. Ne moramo više nagađati gde su mesta potencijalnih žarišta; dovoljno je pogledati spisak država koje su započele nezavisne pregovore sa Rusijom i videćemo razlog postojanja IDIL-a i Desnog sektora, smisao Arapskog proleća, osude pogroma nad Jermenima i novih terorističkih akcija u Makedoniji. Još je davno primetio Vladimir Solovjov da država ne postoji da bi ostvarila raj na zemlji, nego da bi sprečila ostvarenje pakla. Istini za volju, malo građana Srbije od svoje države očekuje spektakularne promene u smeru zamišljenog raja, ali je poprilično veliki broj onih koji od države traže jasne ciljeve, prioritete i poštovanje praga tolerancije koje će sprečiti tretiranje Srbije i njenih žitelja kao Alajbegove slame. Na prvom prijemu koji je organizovao Lenjin 1918. godine Miroslav Spalajković mu se obratio sledećim rečima: "Vi ste bandit. Vi ste osramotili slovensku rasu i ja vam pljujem u lice." Ma kako zvučao kao epitaf ponosa, ovaj događaj je obraz diplomatije u vreme Kraljevine, smernica od koje smo brzo odstupili zarad tuđe dobrobiti i ciljeva.

Zahvaljujući očajnoj diplomatskoj inicijativi savremene jugoslovenske i srpske države, briselska birokratija nas je uplela u mrežu neoliberalnih ideja, čiji nas komesari navode na isključive koordinate evroatlantskih integracija, baš kao što su to nekad činili boljševički komesari u Rusiji kada su udaljavali sopstveni narod od korena i tradicionalnih vrednosti. Zidari aktuelnog poretka su nas zatekli nepripremljene, bez jasne strategije šta zapravo želimo. Lutanje srpske diplomatije, koje po godinama prevazilazi ono jevrejsko u pustinji, preti da se završi neodložnim izborom između Egipta i Obećane zemlje. Zato je veoma važno osluškivati govor nacionalnog tela, jer on uvek dopire dalje od govora elite, te šalje jasne poruke onima koji odlučuju i koji često govore dvosmislenim jezikom i izlizanim političkim frazama. Nastupajuća jesen će, svakako, doneti nove podele na polju spoljne politike, ali svako ko uporno insistira na njima, mora da bude svestan svoje odgovornosti. Zato nisu u pravu loši đaci što savremeni politički život tumače na isključiv način i tako determinišu orijentaciju spoljne politike. Lekcije koje nam je dala istorija još uvek nismo naučili iako smo ponovili razred.

S druge strane, ruska elita je naučila bolnu istorijsku lekciju i počela da osluškuje govor sopstvenog naroda, a ovaj opet, govor predaka koji su slikom bili prisutni na Crvenom trgu, zajedno sa svojim potomcima. Bila je to poruka poslana okom kamere, koja je na početku prenosa pažljivo zabeležila obnovljenu ikonu Smolenskog Spasa. Poruka pobede, nade i ponosa baš kao što bi rekao i pesnik: "They took your life they could not take your pride".

Autor je jedan od osnivača Treće Srbije

 

 

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.