Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politika - ukratko...

KOŠTUNICA NA KONGRESU PUTINOVE PARTIJE

BEOGRAD - Delegacija Demokratske stranke Srbije, koju će predvoditi predsednik stranke Vojislav Koštunica, prisustvovaće danas u Moskvi 10. kongresu partije Jedinstvene Rusije.

U saopštenju se navodi da su DSS i partija premijera Vladimira Putina potpisale 18. jula 2007. u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << sporazum o saradnji, na osnovu „dubokih istorijskih korena, zajedničkih demokratskih vrednosti i kulturnih tradicija“ koje spajaju srpski i ruski narod.

Dodaje se da dve partije smatraju da su njihove međustranačke veze značajan sastavni deo srpsko-ruskih odnosa i da doprinose njihovom daljem dinamičnom razvoju.

MEDVEDJEV: RUSIJA I KIPAR ISTO O KOSOVU

MOSKVA - Rusija i Kipar imaju istovetne ili veoma bliske stavove o Kosovu i o drugim važnim međunarodnim pitanjima, izjavio je juče ruski predsednik Dmitrij Medvedjev posle razgovora sa kiparskim predsednikom Dimitrisom Kristofijasom.

„Stavovi Rusije i Kipra o međunarodnim pitanjima su veoma bliski ili se poklapaju. U ta pitanja spadaju teški evropski i međunarodni problemi, kao što su Kosovo, situacija na Balkanu, odnosi Rusija-EU. Razgovarali smo o svim tim pitanjima“, rekao je Medvedjev.

ĐELIĆ U STRAZBURU

BEOGRAD- Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić otputovao je u Strazbur u posetu Evropskom parlamentu. Đelić će se sastati sa poslanicima Partije evropskih socijalista, Evropske narodne partije i Alijanse liberala i demokrata za Evropu, navodi se u saopštenju iz njegovog kabineta.

On će sa predstavnicima najznačajnijih političkih grupacija u Evropskom parlamentu razgovarati o nastavku procesa integracije Srbije u Evropsku uniju i uručiti im Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u EU.

Đelić će govoriti u Delegaciji Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu o mogućnostima ubrzanja procesa evropske integracije Srbije.

OBAMA KAO BUŠ

VAŠINGTON - Predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor je izjavio da Srbiju, posle preuzimanja funkcije Baraka Obame, na spoljnopolitičkom planu, očekuje kontinuitet Bušove administracije, bar na početku.

U izjavi za Glas Amerike, Sejlor je rekao da Balkan neće imati prioritet, osim Kosova, a to je pitanje koje koje će na ovaj ili onaj način biti aktuelno niz godina.

U svetlu tekuće krize, prioritet novog predsednika biće američka ekonomija, a paradoksalno je da je Srbija u ovom momentu u nešto povoljnijoj situaciji u tom pogledu, mada će se globalna kriza odraziti i na nju, ocenio je on. Srbija može da privuče ruski i kineski biznis, ali i američki. Na američkom tržištu, Srbija može posebno uspešno da plasira svoj nameštaj, poljoprivredne proizvode, tekstil i odeću. Međutim, sve će to zavisiti od angažovanosti srpskih kompanija i podrške srpske vlade, zaključio je Sejlor.

KFOR VEŽBA ZA SVAKI SLUČAJ

PRIŠTINA - Komanda Kfora najavila je da će danas biti nastavljena vežba pripadnika međunarodnih mirovnih snaga.

„Konvoj Kforovih vozila, nemačko-austrijskog bataljona, kretaće se u četvrtak ujutru od Uroševca ka Prizrenu. Vežba nije ni odgovor ni priprema za bilo kakvu postojeću ili očekivanu situaciju na Kosovu“, navodi se u saopštenju Kfora.

Nemačko-austrijski bataljon izvodiće sledeće nedelje operacije u opštinama Prizren i Orahovac u sklopu rutinske planirane operativne vežbe.

„Operativne vežbe osiguravaju dobru obučenost NATO trupa i njihovo dobro poznavanje okruženja na Kosovu“, piše u saopštenju Kfora.

ATINA UTERALA U LAŽ PRIŠTINSKE MEDIJE

GRČKA NE PRIZNAJE KOSOVO


ATINA - Grčko Ministarstvo spoljnih poslova demantovalo je vest koju je preneo albanski TV kanal Vižn plus (Vision plus) da je šef grčke diplomatije Dora Bakojani najavila da će zvanična Atina „ubrzo priznati“ Kosovo.

„Reč je o interpretaciji izjave ministarke Bakojani, koja ne odgovara istini“, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu spoljnih poslova u Atini.

Albanska televizija je javila, a prištinski list Koha ditore preneo, da je Bakojani najavila priznavanje južne srpske pokrajine.

„Problem Kosova je jedan od najstarijih problema Balkana. Mi ne priznajemo njegovu nezavisnost oslanjajući se na princip teritorijalnog integriteta država, ali, s druge strane, mi znamo da reka ne može promeniti svoj tok“, citirao je prištinski list šefa grčke diplomatije.

U grčkom Ministarstvu su istakli da ministarka „nikad nije najavila priznavanje Kosova“.

Ona je, naprotiv, na dodatno pitanje novinara albanskog TV kanala - da li njena izjava znači da će Grčka priznati „stanje na terenu“, odnosno nezavisnost Kosova - naglasila da ne zna šta bi moglo biti u budućnosti, ali da zna da Grčka neće priznati Kosovo, niti će to učini
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.