Podrška Rusije Srbiji, raste ekonomska razmena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Okt.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podrška Rusije Srbiji, raste ekonomska razmena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Vlade Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

"Dobrodošli, nadam se da se ovde u Beogradu osećate kao kod svoje kuće. Za nas je čast što ste baš danas u Beogradu kada obeležavamo 75. godišnjicu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oslobođenja i to je potvrda iskrenih i prijateljskih odnosa među našim zemljama", rekao je Vučić na početku sastanka sa visokim gostom iz Moskve, koji je bio otvoren za medije.

Ocenio je da je sve u redu kada je reč o ekonomskoj saradnji, ali da se može još bolje, te da ta saradnja treba da se razvija i jača.

Vučić s Putinom 4. decembra u Sočiju

Predsednik Srbije Vučić najavio je da će se sa ruskim predsednikom Putinom sastati 4. decembra u Sočiju. To će, kako je istakao, biti njihov 17. susret.

Vučić je rekao "da sa radošću iščekuje taj susret, imajući u vidu širinu i obim saradnje naše zemlje, u svim oblastima, sa Rusijom, čiji predsednik Vlade Medvedev je prisustvom na obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu potvrdio da se neće dozvoliti falsifikovanje istorije".

Na zajedničkoj konferenciji, nakon razgovora sa Medvedevim, Vučić je zahvalio Rusiji na podršci i iskrenom prijateljstvu koje, kako je rekao, srpski narod ume da ceni.

"Robna razmena raste, što se tiče gasovoda Turski tok sve je u redu, a što se tiče ostalih pitanja još je bolje. Hvala vama i predsedniku Putinu na podršci u zaštiti teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije. Cenimo to i dobrodošli u Srbiju", poručio je Vučić na ruskom jeziku.

Medvedev: Pozdravi od Putina

Predsednik Vlade Rusije Medvedev preneo je pozdrave predsednika Rusije Vladimira Putina predsedniku Srbije  Vučiću, a srpski predsednik je zahvalio Medvedevu, kao i Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja od fašizma.

Medvedev je izrazio zadovoljstvo što boravi u Beogradu na današnji dan.

On je Vučiću rekao da su njihovi današnji razgovori počeli u trenutku kada se održavao prikaz vojne sposobnosti oružanih snaga Srbije.

"Moram da vam kažem da je to izgledalo zaista dostojno, a takođe odražava rast ekonomije Srbije i mogućnost da se još više poveća borbena sposobnost i bezbednost", rekao je predsednik vlade Rusije.

Složio se se sa Vučićem da na polju ekonomije sve za sada ide dobro.

"Raste robna razmena, rastu investicije. Ovaj značajni datum koji povezuje naše narode obeležavamo dobrim rezultatima", poručio je Medvedev.

Zahvalio je Vučiću na gostoprimstvu i naveo da je govorio i pred parlamentom gde je naišao na prijateljsku atmosferu.

"Prenosim vam i najbolje želje od predsednika Putina", rekao je Medvedev, na čemu mu je Vučić zahvalio.

Predsednik Srbije je takođe izrazio saučešće Medvedevu i ruskom narodu nakon tragedije u Krasnojarskoj oblasti, kada je prilikom pucanja brane voda poplavila spavaonice radnika u lokalnom rudniku i poginulo 15 ljudi, dok se 13 vodi kao nestalo.

"Hvala vam na podršci i saučešću", zaključio je Medvedev.

Medvedev o Kosovu i Metohiji: Polazimo od suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije

Predsednik vlade Rusije Medvedev potvrdio je da će Rusija nastaviti da podržava Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i teritorijalnog integriteta Srbije, polazeći od Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244.

Medvedev je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije posle sastanka, rekao:

"Poznat vam je stav Rusije. On je zasnovan na Rezoluciji SB UN 1244 i na onome što smo uvek govorili našim srpskim prijateljima - mi polazimo od pune podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Od toga ćemo polaziti i dalje."

"Prisno sarađujemo po mnogim pitanjima i mirno gledamo na odluke naših srpskih prijatelja prema EU", rekao je.

Naša odgovornost da istoriju pamtimo, istorijom se ne trguje

"Nema mnogo zemalja u svetu koje Rusija može smatrati svojim prijateljem, kao što je to Srbija", rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev i dodao "da su pravi prijatelji oni sa kojima Rusi dele i poštuju zajedničku istoriju".

Medvedev je na zajedničkoj konferenciji za sa predsednikom Srbije izrazio zadovoljstvo što prisustvuje obeležavanju 75. godišnjici oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i što, kako kaže, današnji dan provodi među prijateljima.

"Nema mnogo zemalja za koje mi možemo da kažemo da su to naši prijatelji. Za nas su prijatelji oni koji sa nama zajedno cene istoriju", rekao je Medvedev i dodao da "danas slavimo pobedu u Drugom svetskom ratu ne država, već naroda koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma".

"Ne idealizujemo države koje su pobedile u Drugom svetskom ratu, već narode, jer su narodi istiniti tvorci istorije. Ovde su pobedili fašizam i oslobodili Evropu od koncentracionih logora, od kazni, ubijanja, ropstva...", naglasio je Medvedev.

Kaže da iako je taj događaj vremenski sve dalje od nas, to je više vredan pominjanja, čuvanja od zaborava i pokušaja revizije istorije.

"Na nas pada sve veća odgovornost da tu istoriju pamtimo. Istorija ne sme da bude predmet trgovine", istakao je Medvedev i dodao da je važno da mladi razumeju koliko je vredno ono što su naši preci uradili za mir.

Ponovio je da države moraju da imaju pragmatične odnose sa drugim zemljama i dodao da samo takvi odnosi mogu imati budućnost.

On je podsetio da u Srbiji rade velike ruske kompanije koje doprinose srpskom budžetu, poput NIS-a, ali, kaže, i one manje čiji doprinos ne treba potceniti.

Kaže da će dve zemlje nastaviti da razvijaju zejedničke energetske projekte, među kojima je i Turski tok, a koji će Srbiji, navodi, otvoriti mnogo radnih mesta i uliti još prihoda u budžet.

Medvedev navodi da se danas potpisana dokumenta odnose i na razvoj infrastrukture, naročito, kaže, železničke, koja je "žila kucavica" ekonomske saradnje.

"Svedoci smo velikih i ozbiljnih dokumenata koji su danas potpisani u sferi železnice, tehnologije, nauke, izgradnja instituta za istraživanje u medicinske svrhe, svega onoga što nas vodi u budućnost. Potpisivanjem ovakvih sporazuma potvrđujemo da imamo poverenje jedni u druge", ukazao je Medvedev.

Ocenjuje da je najviši nivo saradnje ostvaren u oblasti poljoprivrede i kaže da je od uvođenja sankcija Rusiji od Evropske unije, ali i koje Rusija uvela njima, Srbija najviše profitirala.

Ponovio je i da će Srbiji biti vraćena 166. strana Miroslavljevog jevanđelja, dodao da Rusija shvata da je to "svetinja za Srbe" i kazao da će i naša zemlja njima vratiti slike ruskog umetnika Nikolaja Reriha koji za Ruse ima veliku vrednost.

"Mi smo se dogovorili o tako osetljivim stvarima, a to su prijateljski koraci", zaključio je Medvedev.

Vučić: Srbi i Rusi snaga protiv falsifikovanja istorije

"Srpski i ruski narod, koji su pretrpeli užasne gubitke u Drugom svetskom ratu, predstavljaju snagu koja se bori protiv falsifikovanja istorije i drugačijeg tumačenja svega što se tada dogodilo", istakao je predsednik Srbije Vučić, ukazujući na odlične odnose Beograda i Moskve.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji sa ruskim predsednikom vlade Medvedevim, kazao da oseća veliku čast što ruski premijer zajedno sa srpskim narodom obeležava 75 godina od oslobođenja Beograda, kada su Crvena armija i srpski partizani ušli u grad i oslobodili ga od fašista.

"Vaša poseta je dokaz da nećemo dozvoliti da se istorija preinači i da ćemo uvek iskazati najveće poštovanje ruskim i srpskim heroijima. Srpskim za doprinos u ovom regionu, a ruskim za celu Evropu", kazao je on.

Vučić je naglasio da Srbija i Rusija imaju izuzetno prijateljske odnose.

"Čini mi se da posle mnogo susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i Medvedevim mogu reći da su naši odnosi na najvišem nivou u poslednjih nekolkiko decenija, da su puni iskrenog poverenja, uvažavanja i razumevanja stavova, što je od ključnog značaja za nas koji smo manji partner, jer uvek možemo da računamo na podršku Moskve. Mi našu saradnju razvijamo da jedni drugima pomažemo u međunarodnim organizacijama, trudimo se da uvek razumemo jedne druge. Hvala Putinu i Medvedevu što uvek imaju dovoljno vremena ne samo da nas čuju, već saslušaju Srbiju i razumeju težinu situacije u kojoj se Srbija u političkom smislu i danas nalazi", rekao je on.

Jedna od najvažnijih tema, kako je kazao, je i ekonomija, prenoseći da trgovinska razmena neprestano raste, da je 2018. dostigla 3,6 milijardi evra, što je za 18,6 odsto više nego 2017. godine.

Naveo je da je u prvih osam meseci ove godine ukupna trgovinska razmena iznosila 2,181 milijardi evra, što je nepunih osam odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim rečima trgovina raste u svim sferama, i dodao je da veruje da ćemo zbog velikog zalaganja premijera dve zemlje imati veću razmenu i u sferi interneta, softvera, digitalizacije, jer su oboje tome posvećeni.

"Za nas je važan i sporazum koji će iduće nedelje u Moskvi potpisati premijerka Brnabić. To znači mnogo više posla za naše radnike, a oni će moći da probaju srpski vinjak, 90.000 litara. Mislim da je mnogo bolji od različitih vrsta francuskog konjaka, a Rusi umeju to da cene. Od toga će da žive mnogi ljudi u ovoj zemlji", ukazao je on.

Vučić se zahvalio Rusiji što je oslobodila deo svog tržišta za srpske proizvode, na šta je spremna i Srbija za proizvode iz Rusije.

Kazao je da se ekonomski odnosi razvijaju u odličnom smeru, a da su poljoprivredni proizvodi naš najveći izvoz u vrednosti od 350 miliona.

Naši poljoprivrednici, domaćini najveću korist imaju od saradnje sa Ruskom federacijom, dodao je on.

Istakao je da je na današnjem prikazu vojne sposobnosti Vojske Srbije, na kojem je prikazan deo našeg arsenala, Medvedev primetio ogromnu razliku u operativnoj sposobnosti Vojske Srbije.

"Ja sam ponosan na Vojsku Srbije. Razlika je bukvalno kao nebo i zemlja, i zahvaljujući vašoj podršci, ali i našem novcu, ekonomskim reformama. Sa jedan ili nula Mig-ova došli smo na 14, pa i da ove godine kupimo 19 novih teških helikoptera, a nismo kupili nijedan 45 godina. To pokazuje koliko Srbija napreduje i kojom brzinom. Ne bismo mogli to bez vase podrške i pomoći. Vi dobro znate da se ponašamo odgovorno i ozbiljno, radimo to da bismo svoju poziciju popravili, da bismo bili sigurno da sačuvamo svoj narod, svoje nebo, zemlju", objasnio je Vučić.

Rekao je da je posebno zainteresovan za nastavak saradnje u svim drugim oblastima društvenog života.

"Konačno u Narodnom muzeju moći ćemo da vidimo 166. stranu Miroslavljevog jevanđelja. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da imamo stalne i povremene izložbe ruskog muzeja, Ermitraža i drugih. Brojne su sfere mogućnosti naše saradnje", rekao je predsednik Srbije.

Izrazio je zahvalnost ruskim prijateljima na podršci, pomoći, i što Srbiju tretiraju kao ravnopravne partnere, kao prijatelje, baš kako i mi njih doživljavamo.

"Vama lično hvala što ste danas napravili težak raspored. Pitao bih kako ćete da izdržite, ali ide vam dobro", rekao je Vučić, dodajući novinarima "smejte se, da imate 50 događaja u jednom danu ko bi to sa lakoćom izdržao".

Zahvalio se Medvedevu na iskrenoj podršci koju pruža ističući da srpski narod to ume da prepozna i ceni.

"Prenesite pozdrave predsedniku Putinu, a ja sa radošću iščekujem naš 17. susret, 4. decembra u Sočiju", zaključio je Vučić.

Medvedevu ikona, Vučiću knjiga i vina

Predsednik Srbije  i premijer Rusije razmenili su poklone, u čast njihovog susreta povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Vučić je Medvedevu poklonio ikonu Svetog Arhangela Mihaila.

Ikona je naslikana temperom na dasci, a na njoj je lik Arhangela Mihaila Pobedonosca koji kopljem ubija zlo.

Arhangel Mihailo smatra se čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv jeresi, a ikonopisan je sa kopljem u desnoj ruci, kojim je pobedio Lucifera, a u levoj sa zelenom palminom grančicom, kao znakom mira i pobede.

Zaštitnik je loze Nemanjića i uživa veliko poštovanje u srpskom narodu.

Predsednik Vučić je na poklon dobio antikvarnu knjigu, kao i ruska vina.

Medvedev je srpskom predsedniku darovao antikvarnu knjigu "Jugoslavija: Istorija, politika, kultura", iz 1930. godine.

Reč je o zbirci članaka koje su napisali istaknuti predstavnici jugoslovenskog društva, nauke i umetnosti na ruskom jeziku, za ruski auditorijum, dovoljno širok u to vreme zbog emigracije posle Oktobarske revolucije.

Uz knjigu su, iz Rusije stigla i vina za predsednika Srbije.

Niz sporazuma Srbije i Rusije

U prisustvu predsednika Srbije i predsednika vlade Rusije razmenjeno je više bilateralnih sporazuma i memoranduma o saradnji iz različitih oblasti, nauke, privrede, saobraćajne infrastrukture, poljoprivrede, oblasti inovacija.

Među njima je i Sporazum o primopredaji 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja, koja se nalazi u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, kao i sedam slika ruskog umetnika Nikolaja Reriha, s kraja 19. i početka 20. veka, koje čuva Narodni muzej u Beogradu.

Razmenjeni su i Sporazum između vlada Srbije i Rusije o osnivanju i uslovima delatnosti informaciono-kulturnih centara, kao i Sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta modernizacije železničke pruge Beograd-Vrbnica-granica sa Crnom Gorom (Bar), deonica Valjevo-granica sa Crnom Gorom između Srbije i otvorenog akcionarskog društva "Ruske žželeznice".

Aneks Ugovora za projektovanje i izvođenje radova na izgradnji železničke infrastrukture i izgradnju jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanje saobraćajem vozova u Srbiji izmedu "Infrastruktura Železnice Srbije" i RŽD Internacional.

Danas su srpski i ruski partneri razmenili i Sporazum o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije, Sporazum o saradnji u oblasti biljnog karantina i zaštite bilja, kao i na Sporazum o saradnji u izgradnji Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije na teritoriji Srbije.

Takođe, razmenjeni su i Protokol o saradnji između srpske Uprave carina i ruske Federalne carinske službe u borbi protiv carinskih prekršaja u vazdušnom saobraćaju, kao i Memorandum o razumevanju između dve institucije o saradnji carinskih službi na aerodromima "Nikola Tesla", Beograd, i "Šeremetjevo", Moskva u oblasti borbe protiv prevara.

Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva prosvete Rusije razmenili su Memorandum o razumevanju.

Takođe, razmenjeni su u Memorandum o uzajamnom razumevanju između Ministarstva privrede Srbije i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, kao i Memorandum o razumevanju između Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj i Ministarstva industrije i trgovine Rusije o saradnji u oblasti razvoja inovacija i digitalnih tehnologija u industriji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VUČIĆ SE OBRATIO MEDVEDEVU NA RUSKOM: Srpski predsednik poželeo DOBRODOŠLICU premijeru Rusije, a on mu preneo želje Vladimira Putina! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 19.Okt.2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je večeras premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, kao i predsedniku Vladimiru Putinu, na podršci u očuvanju teritorijalnog integriteta i nezavisnosti Srbije i izrazio zadovoljstvo što je Medvedev u poseti baš na dan kada se obeležava godišnjica oslobođenja...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.