Pitanje za predsednika

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2013, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pitanje za predsednika

23.04.2013. -

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće 25. aprila u direktnom programu sa građanima zemlje. Šef države će odgovarati na pitanja ruskih građana već po 11. put. Pri tome, ako je za vreme prve Direktne linije 2001. godine predsedniku stiglo oko 400 hiljada obraćanja, ovog puta broj onih koji žele da zadaju pitanje predsedniku premašio je milion i po.

Kako pokazuje iskustvo prethodnih direktnih linija, ruske građane najviše brinu problemi socijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << karaktera: plate, penzije, obrazovanje i medicina, stanovi i komunalne usluge. Ali ruski građani reaguju i na aktualne događaje u zemlji i svetu. Tako 2001. godine za vreme prvog televizijskog razgovora Vladimir Putin je odgovarao na pitanja o mogućem učešću ruskih vojnika u mirovnoj operaciji u Avganistanu. 2003. godine ruske građane su brinula dejstva Amerikanaca u Iraku. Vojnik ruske vazduhoplovne baze u kirgiskom gradu Kant izrazio je mišljenje da zarobljavanje Sadama Huseina od strane Amerikanaca neće rešiti sve probleme Iraka i da će ova zemlja za Amerikance postati ”drugi Vijetnam”.

Predizborne 2003. i 2007. godine ruske građane je interesovalo ne planira li predsednik da promeni Ustav kako bi ostao na čelu države u trećem mandatu. Od 2008. godine Vladimir Putin je u svojstvu premijera nastavio razgovor sa građanima. Istina, tematika pitanja je bila promenjena: u prvi plan je izbila unutrašnja politika. Ruski građani su pitali premijera da sprovede reformu sistema MUP, da spase monogradove postradale od ekonomske krize, da utiče na migracionu politiku.

Politički život unutar zemlje postao je centralna tema Direktne linije u decembru 2011. godine, održane nekoliko dana posle parlamentarnih izbora. Vladimir Putin, u to vreme kandidat za predsednika, na molbu ruskih građana prokomentarisao je proteste onih koji se nisu slagali sa rezultatima glasanja. A za borbu protiv falsifikacije na predsedničkim izborima on je predložio da se na biralištima postave veb-kamere.

Takva pitanja su pre izuzetak, jer stanovništvo za razliku od novinara u većoj meri zanima socijalna stabilnost, ističe direktor Centra za geopolitičke ekspertize Valerij Korovin.

- Masama je svojstveno pre svega da obraćaju pažnju na svakodnevicu, zato će najveći deo pitanja biti vezan za socijalno osiguranje, socijalne garancije konkretnim ljudima i sa njihovim svakodnevnim životom u državi.

Među pitanjima koja su već stigla za predstojeću Direktnu liniju takođe prevladava socijalna tematika. Ruski građani pitaju kada će se završiti ”izrugivanje obrazovanju”, kada će u Rusiji biti dobro privredncima, kada će biti realni dečiji dodaci. Za vreme programa verovatno će biti postavljena pitanja o borbi protiv korupcije, o migracionoj politici, smatra politikolog Aleksandar Šatilov.

- Mislim da će se pored toga pokretati pitanja efektivnosti upravljačkog aparata, možda pojedina pitanja će biti na adresu nekih ministara. Takođe nije isključeno da će se pokrenuti tema globalne finansijske ekonomske krize i koliko ona može da dotakne Rusiju. I uopšte problem turbulentnosti koja postoji u čitavoj svetu i tim povodom ruske građane će interesovati problem očuvanja stabilnosti, koja je trenutno dostignuta, koliko će vlastima polaziti za rukom da održavaju red i realizuju svoje ciljeve u tako složenoj međunarodnoj situaciji.

Pitanje predsedniku može da se postavi telefonom, preko jedinstvenog kol-centra, preko SMS poruke ili Interneta. Neki srećnici će imati priliku da razgovaraju sa predsednikom putem telemosta, koji će povezati moskovski studio sa ruskim gradovima.

Svetlana Kalmikova,

Specijalni jedinstveni telefonski centar prima pitanja za predsednika Rusije samo na ruskom jeziku. Šaljite nam svoja pitanja na srpskom jeziku na adresu "Glasa Rusije": letters@ruvr.ru. Obim ne može biti veći od 70 karaktera. Najinteresantnija pitanja će biti prevedena na ruski i poslata u Specijalni jedinstveni telefonski centar. Sve informacije i elektronske reportaže možete naći na sajtu "Glasa Rusije".

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Patrijarh Kiril: Tragedija Krimska uvek će biti u sećanju ruskih građana

Izvor: Vostok.rs, 23.Apr.2013

23.04.2013. -..U gradu Krimsku na jugu Rusije odali su poštu poginulima u vreme elementarne nepogode koja se desila u regionu u julu 2012. godine. Liturgiju u gradskoj crkvi Arhangela Mihaila služio je poglavar Ruske pravoslavne crkve. Od dana tragedije patrijarh Kiril posećuje Krimsk već drugi put...Razorna...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.