Pismo Putinu da spreči prijem Kosova u Unesko

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2015, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pismo Putinu da spreči prijem Kosova u Unesko

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović uputio je pismo predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu u kojem ga moli da učini sve što je u njegovoj moći da spreči prijem Kosova u Unesko.

"Kao što je ruski narod danas ugrožen na svom istorijskom tlu u Ukrajini, tako je i srpski narod ugrožen na teritoriji koja vekovima predstavlja centar njegovog duhovnog bića", naveo je Popović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Lider SNP u pismu podvlači da pojedine zapadne zemlje žele da KiM, dušu i srce Srbije, van svake redovne procedure prime u članstvo u Unesko.

"Ako se to dogodi, Srbiji će biti oduzeto ono najvrednije i najsvetije što ima, a to je nasleđe svete srpske loze Nemanjića, koje je dokaz postojanja srpske države i naše Srpske pravoslavne crkve još od vremena srednjeg veka. Na tom nasleđu, i na svetosavsko-kosovskom zavetu, počiva naš celokupan identitet kao naroda" dodao je Popović.

Prema njegovim rečima, ulaskom Kosova u Unesko srpskom narodu se na brutalan način oduzima i krade njegov identitet.

"A narod bez identiteta je narod bez budućnosti", kazao je Popović.

On ruskom predsedniku u pismu iznosi i činjenice da je na KiM evidentirano više od 1.500 spomenika srpskog kulturnog nasleđa, zbog čega je ono uvek tretirano kao kolevka Srbije i duhovno središte Srba, ali i rodno mesto prve srpske srednjovekovne države.

"Ti Srbi su - u znak poštovanja zajedničkog slovenskog porekla sa braćom Rusima - sebe nazivali Rasi, a prvoj svojoj državi dali su ime Raška", naveo je Popović.

Srpski narod je svestan da nema većeg prijatelja od Rusije i "zato Vas molim u ime celokupnog srpskog naroda da iskoristite svoj ogromni autoritet i globalno liderstvo da učinite sve što je u Vašoj moći da sprečite prijem Kosova u Unesko", kazao je Popović u pismu Putinu.

U suprotnom, prema njegovim rečima, srpska pravoslavna i sakralna baština biće predata na staranje istim vandalima koji su je uništavali u martovskom pogromu 2004. godine.

"Po istoj matrici kao što su nedavno teroristi Islamske države uništili Trijumfalnu kapiju u drevnom gradu Palmiri u Siriji, tako su 2004. godine teroristi na Kosovu uništili Hram Bogorodice Ljeviške u Prizrenu. Obe ove svetinje nalaze se pod zaštitom Unesko, ali to im nije pomoglo da budu zaštićene od uništavanja koje su sproveli islamski fundamentalisti i teroristi", rekao je Popović.

"Molimo vas da i danas uvažite naš apel i pomognete nam da se odupremo nepravdi i zlu koje pokušavaju da nanesu Srbiji. Molimo vas da ne dozvolite da identitet celokupnog srpskog naroda, države i crkve bude stavljen u ruke onih kojima je jedini cilj da taj identitet ospore i trajno izmene" naveo je Popović u pismu predsedniku Rusije.

On je naveo i da se čitav slobodni svet divi hrabrosti Rusije, koja se upustila u akciju uništenja terorista Islamske države.

"Kao pre 70 godina, kada je Rusija stala na čelo epske borbe na strani dobra protiv najvećeg zla u istoriji, Hitlerovog nacizma, tako narod Rusije i njeno rukovodstvo predvodi svet u borbi protiv najvećeg bezbednosnog izazova današnjice, terorizma Islamske države" naveo je Popović u pismu.

Lider SNP podseća i da je pre 70 godina narod Srbije bio rame sa narodom Rusije.

"Tada je narod Srbije stajao rame uz rame sa narodom Rusije. Bili smo na istoj strani. I danas građani Srbije pozdravljaju novo liderstvo Rusije koje je jedino spremno da se suprotstavi ne samo svetskom terorizmu na Bliskom istoku, već i reinkarnaciji nacističke ideologije koja svoje novo otelotvorenje dobija na tlu bratske ruske države Ukrajine", istakao je Popović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Popović pisao Putinu:Spreči prijem Kosova u Unesko

Izvor: B92, 13.Okt.2015

Predsednik SNP uputio je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem ga moli da učini sve što je u njegovoj moći da spreči prijem Kosova u Unesko...On je takođe uputio pismo ruskom patrijarhu Kirilu..."Kao što je ruski narod danas ugrožen na svom istorijskom tlu u Ukrajini, tako je i srpski...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.