PUTIN SE SPREMA NA DALEKI PUT: Kremlj ocenio da je sada povoljan trenutak za posetu

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2023, 16:35

PUTIN SE SPREMA NA DALEKI PUT: Kremlj ocenio da je sada povoljan trenutak za posetu

Predsednik Kine, Si Đinping, rekao je 11. jula da se Peking sprema da dočeka predsednika Rusije Vladimira Putina u oktobru 2023.

Poseta predsednika Rusije, Vladimira Putina, Kini trenutno je na dnevnom redu, rekao je danas portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, novinarima i dodao da se vremenski okviri usaglašavaju.

- Naravno, Putinova poseta Kini je na dnevnom redu, tačan datum tek treba da bude dogovoren - rekao je Peskov.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Prema njegovim rečima, "dijalog Moskva-Peking na različitim nivoima je u toku".

Istakao je da je poslednje putovanje predsednice gornjeg doma ruskog parlamenta, Valentine Matvijenko, u Kinu, bilo "prilično intenzivno".

U tom svetlu, zaključio je Peskov, "sada je apsolutno povoljan trenutak da se održi intenzivna dinamika razvoja bilateralnih odnosa Rusije i Kine".

Kazao je da će bilateralna trgovinsko-ekonomska saradnja biti jedna od glavnih tačaka dnevnog reda tokom Putinove Kini.

Osim toga, Moskva i Peking će razmeniti mišljenja o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, dodao je Peskov.

Na pitanje koje će teme biti dotaknute tokom posete ruskog lidera Kini, portparol Kremlja je rekao da su teme jasne i da uključuju bilateralnu trgovinsko-ekonomsku saradnju i razmenu mišljenja o situaciji u sveta, u raznim regionima, koji su važni za obe zemlje.

- Naravno, na osnovu sličnih vizija dve zemlje o suštini međunarodnih odnosa i naše zajedničke vizije neophodnog kvaliteta međunarodnih odnosa između Moskve i Pekinga, imamo veoma dobre izglede za dalje razgovore i što je najvažnije, za konstruktivnu interakciju - dodao je on.

Peskov je istakao činjenicu da saradnja Rusije i Kine "nikada nije bila usmerena protiv trećih zemalja, već je, naprotiv, usmerena na sticanje dodatnih koristi za narode Rusije i Kine".

Predsednik Kine, Si Đinping, rekao je 11. jula da se Peking sprema da dočeka predsednika Rusije Vladimira Putina u oktobru 2023.

To je izjavio tokom sastanka sa Valentinom Matvijenko, koja je bila u poseti Kini od 9. do 12. jula.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.