PUTIN: GASOVOD JUŽNI TOK NIJE U KRIZI

Izvor: Kurir, 22.Mar.2011, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN: GASOVOD JUŽNI TOK NIJE U KRIZI

LJUBLJANA - Predsednik vlade Ruske federacije Vladimir Putin potvrdio je u utorak u Ljubljani da će gasovod Južni tok biti realizovan i istakao da će od njega imati koristi sve evropske države.

Premijer Rusije Vladimir Putin doputovao je u prvu zvaničnu posetu Sloveniji, gde je razgovarao sa slovenačkim premijerom Borutom Pahorom, nakon čega su premijeri dve države održali konferenciju za oko dve stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << stranih i domaćih izveštaca i članova njihovih ekipa.

Putin je posle toga razgovarao sa slovenačkim predsednikom Danilom Tirkom i predsednikom parlamenta Pavelom Gantarom. Na konferenciji za novinare su premijeri dve države konstatovali "veoma dobre i prijateljske odnose" Rusije i Slovenije na šta, kako su rekli, upućuje i veoma bogata privredna saradnja, kao i veoma produbljena politička saradnja. "Slovenija vidi Rusku federaciju kao strateškog partnera," rekao je Pahor.

"Veći deo vremena danas smo posvetili privrednoj saradnji," rekao je Pahor, i dodao da je danas potpisano više međunarodnih ugovora i memorandum između dve zemlje, koji se odnose na sve oblike društvenog angažmana, od privrede do kulture.

Pahor je istakao da se razgovaralo o energetskoj bezbednosti i da je u tom smislu danas potpisan i sporazum ruskog Gasproma i slovenačke kompanije Geoplin plinovodi o formiranju zajedničke firme za izgradnju trase gasovoda Južni tok kroz Sloveniju.

Putin je rekao da, iako Rusija trenutno razmatra "različite verzije" izgradnje gasovoda, "ništa nas neće sprečiti da izvedemo projekat Južni tok". Premijer Rusije je istakao da će od gasovoda imati koristi i sve evropske države. On je dodao i da ruski stručnjaci pripremaju dodatna objašnjenja Turskoj kako bi bila uklonjena i ta smetnja.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i onda u dva kraka - jednim preko Srbije, Mađarske do drugih evropskih zemalja i drugim do Italije i Grčke. Kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, a izgradnja bi trebalo da počne 2013. godine.

Pahor je naveo da u ovom trenutku robna razmena između Rusije i Slovenije iznosi više od 1,2 milijarde evra, i da u ovom trenutku dve države imaju za četrdeset posto veću robnu razmenu uprkos krizi.

Putin je govoreći o privrednoj saradnji rekao da su brojna slovenačka predzeća prisutna u pedeset ruskih regiona, kao i da je Rusija posebno zainteresovana za saradnju sa Slovenijom u razvijanju visokih tehnologija.

Rusija, takdoje, želi veći ulazak svojih firmi u Sloveniju, razmišlja o učešću u obnovi slovenačkih železnica kao i o učešću u privatizaciji u toj zemlji. Dvojica premijera su se dogovorili i o održavanju međunarodne konferencije o bezbednom snabdevanju energijom.

Premijer Pahor je takođe spomenuo i plodnu kulturnu saradnju između dve države, koje su bile i inicijatori formiranja Foruma slovenske kulture u Ljubljani, a premijer Putin je dodao da zna "koliko Slovenija brine za očuvanje uspomene na poginule ruske vojnike".

On je, pritom, kao simbol prijateljstva dve države naveo Rusku kapelicu koju su na Vršiču u Prvom svetskom ratu gradili ruski zarobljenici, i koja ove godine obeležava 95 godina postojanja.

Putin je takođe najavio da će ove gdine u Ljubljani biti otvoren i Ruski centar za koji veruje da će privući sve ljubitelje Rusije i njene kulture. Premijeri dve države razgovarali su danas i o međunarodnim temama, pri čemu je premijer Putin ponovio svoj stav o intervenciji međunarodnih snaga u Libiji i rekao da učesnici u njoj treba da mole za spas svoje duše. Premijer Ruske federacije Vladimir Putin završava sutra svoju posetu Sloveniji i putuje u posetu Srbiji.

Bajatović: Južni tok će sigurno biti izgrađen

Direktor državnog preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović izjavio je da će gasovod Južni tok sigurno biti izgrađen i da nisu tačni navodi pojedinih medija da će Rusi od odustati od tog projekta. "Južnog toka će, poptuno sam siguran, biti.

Sa druge strane dobro bi bilo da dobijemo sve informacije šta se dešava sa drugim delovima toka - crnomorskom trasom ispod mora i delom u Bugarskoj", rekao je Bajatović za B92 povodom sutrašnje posete ruskog premijera Vladimira Putina Srbiji.

Bajatović je ocenio da će sutrašnji razgovori sa ruskom delegacijom biti korisni i zbog toga što je srpska javnost zainteresovana šta se dešava sa Južnim tokom, pošto se u medijima "relativno često pojavljuje informacija da ga neće biti".

Upitan o eventualnoj prodaji Elektroprivrede Srbije, Bajatović je rekao da smatra da to preduzeće ne bi trebalo prodavati, jer je na njemu, kako kaže, zasnovana srpska privreda. Bajatović je naveo da su sve strane kompanije pozvane da ulažu u energetski sektor u Srbiji.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vladimir Putin potvrdio u Ljubljani: Gasovod Južni tok nije u krizi

Izvor: SEEbiz.eu, 22.Mar.2011

MOSKVA - Predsednik vlade Ruske federacije Vladimir Putin potvrdio je danas u Ljubljani da će gasovod Južni tok biti realizovan i istakao da će od njega imati koristi sve evropske države.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.