Opasnost je sve veća, stiglo još jedno upozorenje: Putin može da pritisne dugme...

Izvor: B92, 14.Jun.2023, 12:36

Opasnost je sve veća, stiglo još jedno upozorenje: "Putin može da pritisne dugme..."

Rusija će primeniti nuklearno oružje, ako Zapad satera ruskog lidera Vladimira Putina u ćošak, izjavio je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

On je predložio da se dogovore dok je još moguće.

Oni (predstavnici zapadnih zemalja) pitaju: eto, vi poznajete rukovodstvo Rusije, u prijateljskim ste odnosima, recite: da ili ne (hoće li primeniti ili neće primeniti nuklearno oružje)? Odgovorio sam – da. Nuklearno oružje zato i postoji. Pritisnuće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugme, nego šta. Ali, samo u ovom slučaju: ako budete pravili opasne poteze na tom planu, ako izvršite invaziju na rusku teritoriju i ako to bude ugrozilo postojanje Rusije. Jednom rečju, ako pribijete Putina uza zid ili ga saterate u ćošak i ne bude drugog izlaza, iz ćoška se može samo napred izaći. Zato ne činite to. Dok je moguće, hajde da se dogovorimo!", rekao je Lukašenko u intervjuu televiziji "Rusija 1".

Scenariji, u koima Rusija može teoretski da primeni nuklearno oružje izloženi su u ruskoj vojnoj doktrini, kao i u "Osnovama državne politikie u oblasti nuklearnog obuzdavanja".

Prema dokumentima, to je moguće u slučaju agresije protiv Rusije ili njenih saveznika uz primenu oružja za masovno uništenje ili agresije uz primenu konvencionalnog naoružanja, kada je ugroženo postojanje same države.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.