Upotrebiće nuklearno oružje? Sve je spremno, ne bih oklevao

Izvor: B92, 13.Jun.2023, 18:53

Upotrebiće nuklearno oružje? "Sve je spremno, ne bih oklevao"

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je danas da će njegova zemlja za nekoliko dana dobiti taktičko nuklearno oružje od Rusije.

"Sve je spremno. Mislim da će proći nekoliko dana i imaćemo ono što smo tražili. Pa čak i malo više", rekao je Lukašenko, a prenosi agencija BelTA.

Prema njegovim rečima, stvoreni uslovi za skladištenje ovog oružja uporedivi su sa strogim merama koje se preduzimaju u operacionoj sali.

Rekao je da je naoružavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nekoliko beloruskih raketnih sistema Polonez nuklearnim bojevim glavama bio među njegovim prvim predlozima Rusiji, ali se ispostavilo da je to bila samo želja. Dakle, donesena je odluka da se taktičko nuklearno oružje prenese prvo pripremanjem skladišta.

Lukašenko je rekao i da ne bi oklevao da upotrebi rusko nuklearno oružje ako se njegova zemlja suoči s agresijom.

Putin je 25. marta najavio da će Moskva, na zahtev Minska, razmestiti svoje taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Tvrdi da je to slično onome što Sjedinjene Američke Države već dugo rade na teritoriji svojih saveznika, te je dodao da će izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje biće završena u Belorusiji do 1. jula.

Moskva je Minsku već dostavila taktičke raketne sisteme Iskander, koji su sposobni da nose nuklearno oružje, i pomogla je Minsku da ponovo opremi svoje vojne avione za nošenje specijalizovanog oružja. Osim toga, beloruske raketne posade i piloti prošli su obuku u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.