OČEKUJE SE I PUTINOVO OBRAĆANJE! Danas počinje BRIKS, otkriveno šta će biti glavna tema samita

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Avg.2023, 09:17

OČEKUJE SE I PUTINOVO OBRAĆANJE! Danas počinje BRIKS, otkriveno šta će biti glavna tema samita

Danas počinje BRIKS i trajaće do 24. avgusta.

U Johanesburgu danas počinje 15. samit organizacije BRIKS, čije su članice Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

- BRIKS je započeo proces proširenja da bi postao jedan od stubova novog, pravednijeg policentričnog svetskog poretka - rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u članku za južnoafrički magazin Ubuntu, prenosi TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin će >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << učestvovati na samitu putem video linka, a zemlju će u Johanesburgu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu je u martu izdao poternicu za Putinom, a Južna Afrika bi kao potpisinica sporazuma bila u obavezi da uhapsi ruskog predsednika ako kroči na njenu teritoriju.

Ministarka za međunarodne odnose i saradnju Južne Afrike Naledi Pandor je saopštila da će jedna od glavnih tema samita biti upravo proširenje, a na samit je pozvano više od 60 država.

Rojters je ranije preneo tvrdnju južnoafričkog diplomate Anila Suklala da je više od 40 zemalja izrazilo želju da uđe u ekonomski blok BRIKS, od toga 22 formalno, dok su ostale pokazale neformalno interesovanje.

U BRIKS žele da uđu Iran, Saudujska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Alžir, Bolivija, Indonezija, Egipat, Etiopija i druge zemlje.

BRIKS je za ove zemlje alternativa globalnim organizacijama za koje smatraju da ih kontroliše Zapad, a nadaju se da će im članstvo doneti benefite kao što su investicije i rast trgovine.

Samit će trajati do 24. avgusta.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danas počinje samit BRIKS-a u Južnoj Africi: Si svečano dočekan, Putin se obraća preko video-linka

Izvor: 24sedam.rs, 22.Avg.2023

Ruski predsednik Vladimir Putin će učestvovati na samitu putem video linka, a zemlju će predstavljati Lavrov.

Nastavak na 24sedam.rs...

Na samitu BRIKS o napuštanju dolara

Izvor: B92, 22.Avg.2023

Na samitu BRIKS u Johanesburgu će se diskutovati o postepenom napuštanju dolara u međunarodnoj trgovini, saopštio je potpredsednik Južne Afrike Pol Mašatile...On je istovremeno rekao za Blumberg da BRIKS ne želi da se takmiči sa Zapadom, već da nađe svoje mesto na globalnom tržištu...Zemlje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.