RT: Kina podržava proširenje BRIKS-a

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023, 17:09

RT: Kina podržava proširenje BRIKS-a

 
Peking želi da vidi nove članice u BRIKS-u, izjavile su kineske diplomate ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti. Poslednjih meseci, više od deset zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje alijansi velikih ekonomija u usponu, koju trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.
Ruski medij je u ponedeljak citirao pres-službu kineskog ministarstva spoljnih poslova koja je izjavila: „Kina je uvek bila uverena da je BRIKS otvoren i inkluzivan mehanizam, Peking podržava proces širenja BRIKS-a i pozdravlja pristupanje većeg broja istomišljenika u članstvo \'velike porodice\'.“ Ministarstvo je obećalo podršku Kine naporima Južne Afrike da bude domaćin samita BRIKS-a od utorka do četvrtka. Prema rečima kineskih zvaničnika, oni vide „razvoj saradnje BRIKS-a” i promociju „mira, stabilnosti i prosperiteta širom sveta” kao glavnu svrhu predstojećeg događaja. Prošle nedelje, južnoafričko ministarstvo finansija predložilo je da Nova razvojna banka (NDB), koju su osnovale zemlje članice BRIKS-a, treba da poveća prikupljanje sredstava i pozajmljivanje u lokalnoj valuti. Ministar finansija Enok Godongvana izjavio je novinskoj agenciji Rojters da Pretorija planira da pokrene to pitanje na samitu u Johanesburgu. Ranije ovog meseca, Južna Afrika, koja trenutno predsedava grupom, navodno je izjavila da je otvorena za ideju da se Iran pridruži klubu. Prema iranskoj novinskoj agenciji Mehr, predsednik Siril Ramafosa rekao je iranskom ministru spoljnih poslova Hoseinu Amiru Abdolahianu da je njegova zemlja „zainteresovana da Iran bude prihvaćen kao član BRIKS-a kao prijateljska zemlja“. Poslednjih meseci, nekoliko zemalja, uključujući Argentinu, Alžir, Egipat i Tursku, nagovestilo je da bi mogle da traže članstvo u BRIKS-u.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti
Izvor: RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin će učestvovati na 15. samitu BRIKS-a putem video linka — Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 21.Avg.2023

 . Ruski predsednik Vladimir Putin učestvovaće na 15. samitu lidera BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) od 22. do 24. avgusta putem video linka kako bi obavestio učesnike o prioritetima Rusije kada bude predsedavala asocijacijom 2024. godine, saopštila je u ponedeljak pres služba...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.