Nema smisla produžiti embargo

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2011, 02:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema smisla produžiti embargo

01.06.2011. -

Rusija od 1. jula ukida embargo na izvoz žitarica. Ovo je izjavio premijer Vladimir Putin. Prema podacima vlade, prognoza roda je više nego optimistična, i viška će biti dovoljno ne samo za osiguranje unutrašnjih potreba. Eksperti ukazuju da će ova mera stabilizovati svetsko prehrambeno tržište – cene mogu da padnu za 15%.

Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije izjavljuje da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << besmisleno produžiti embargo na izvoz žitarica. Prema novim prognozama, prinos pšenice ove godine će premašiti planiranih 70 miliona tona, što će u potpunosti pokriti unutrašnju potrošnju, ukazuje direktor analitičkom centra Sevekon Andrej Sizov.

Logika u otvaranju izvoza postoji. Kao prvo, postoje dibre perspektive nove letine, procenjujemo je na 80-85 miliona tona, uz unutrašnje potrebe od 68. Rusija ima značajne rezerve za početak sezone, takođe država ima značajne rezerve žitarica u državnom interventnom fondu. Tako da u slučaju potrebe nećemo ostati bez žitarica. Polazeći od bilansa, može se reći da Rusija može mirno da izvozi oko 15 miliona tona na spoljno tržište.

Da podsetimo, zabrana izvoza žitarica u Rusiji bila je uvedena u avgustu 2010. godine. Tada je suša uništila trećinu letine, bilo je rešeno da se ograniči izvoz, kako bi se izbegao deficit i nagli rast cena na unutrašnjem tržištu. Ipak produžetak embarga može negativno da utiče na proizvođače unutar zemlje, smatra ekspert.

Kod nas se cene žitarica sada nalaze na niskom nivou i u slučaju da izviz ne bude otvoren, one će pasti još niže, što će se negativno odraziti na kampanju setve za narednu godinu.

Ukidanje embarga će se odraziti pozitivno i da globalnom tržištu, gde cene naprotiv rastu preko svake mere. Sada cena tone pšenice na svetskim berzama premašuje 330 dolara. Eksperti su uvereni da će povratak Rusije dovesti do stabilizacije cena, pošto su ruske žitarice uvek bile veoma tražene. U prvom redu reč je o pšenici i ječmu, osnovnim tačkama izvoza. Sa druge strane otvaranje izvoza pomoći će da se Rusija vrati među lidere svetskog tržišta, smatra eksert Ekonomskog instituta RAN Boris Frumkin:

Rusija je i tako, sve do prošle godine, kada je usledio nagli pad proizvodnje zbog suše, bila već na trećem ili četvrtom mestu po izvozu žitarica u svetu. Tačnije izvozila je negde 20 miliona tona godišnje. To je vrlo visoka cifra, i Rusija je pokazala da čak sada, uz aktualni nivo prinosa, može da osigura takav izvoz. Ove godine očekuje se priraštaj proizvodnje negde za 20 miliona tona, tako da zemlja ponovo može da se vrati na tržište kao vodeći izvoznik.

Izvor: Golos Rossii, foto: © Flickr.com/norbert garaj/cc-by-nc-sa 3.0

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Šansa za spas

Izvor: Vostok.rs, 01.Jun.2011

01.06.2011. -..Stotine dece obolele od raka dobile su šansu za ozdravljenje. U Moskvi se otvara federalni naučno-klinički centar dečije hematologije, onkologije i imunologije. On će biti ne samo najveći, već i jedan od najsavremenijih u Evropi. Centar će otvoriti premijer vlade Rusije Vladimir...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.