Na prejmeriz kao Jedinstveni front

Izvor: Vostok.rs, 21.Jul.2011, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prejmeriz kao Jedinstveni front

21.07.2011. -

Procedura prajmeriz startovala je danas u Rusiji. Ona je organizovana radi formiranja biračkog spiska Jedinstvene Rusije za decembarske izbore za Državnu dumu. Rukovodstvo stranke aktualni prajmeriz naziva neviđenim po zastupljenosti različitih socijalnih i profesionalnih grupa.

Lider Jedinstvene Rusije, premijer Vladimir Putin nedavno je predložio da se formira Opšteruski narodni front, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << kako bi se proširila zastupljenost stranke u raznim socijalnim slojevima i društvenim organizacijama. Tako se može uvući više ruskih građana u politiku, i u Državnu dumu mogu da dospeju ne samo članovi stranaka, već i nestranački predstavnici. Ideja je već dokazala da je tražena. U aktualnom prajmerizu učestvuje skoro 5000 ljudi.

Prema proračunima pripadnika Jedinstvene Rusije, u konačnom spisku od 600 kandidata za poslanike Državne dume biće najmanje 150 vanstranačkih, što je omogućiti stranci da se bitno obnovi. Većina učesnika prajmeriz su kandidovani od strane društvenih organizacija. I kako bi svi oni mogli da iskažu svoj stav o aktualnim problemima, rok ovih unutarstranačkih izbora treba produžiti, smatra prvi zamenik načelnika štaba Opšteruskog narodnog fronta Mihail Babič.

Preko dve hiljade društvenih organizacija učestvovalo je u pripremi predloga za narodni program i kandidovanju svojih kandidata za prajmeriz. Kako bi se pružila mogućnost ljudima da se realizuju, ispričaju o svojim programima, svojim idejama, da se prezentuju, da vide i čuju kolege iz regiona, nesumnjivo, potrebno je dati predlog o produžteku roka prajmeriz. Kako to ne bi bio formalni proces, već živ i kako bi svako mogao da bude saslušan.

Po rečima Babiča, učesnici prajmeriza predstavljaju snažan kolektiv. Samo 36% spiska su kandidati Jedinstvene Rusije. 58% od 4700 ljudi su predstavnici društvenih organizacija, a još 6% samozvanci. U suštini, ističe zamenik rukovodioca Opšteruskog narodnog fronta, u zemlji se stvara nova politička konstrukcija. Jedinstvena Rusija će moliti Vladimira Putina da stane na čelo federalnog dela izborog spiska. Jedinstvena Rusija planira da lider stranke bude jedini kandidat u tom delu. Rukovodstvo stranke se nada da će Putin pristati.

Konačni spisak formiran po rezultatima prajmeriza biće utvrđen na kongresu Jedinstvene Rusije u Moskvi, koji je zakazan za septembar. Ali čak oni pretendenti koji ne nađu svoja imena na konačnom spisku dospeće u takozvanu kadrovsku rezervju.

Istovremeno sa fedralnim prajmerizom u Rusiji se odvija i 27 regionalnih preliminarnih glasanja. Reč je o onim subjektima federacije gde će se u decembru paralelno sa izborima za Dumu birati i regionalni prlamenti.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.