N1 KONAČNO PRIZNAO: Vučić sklopio dobar energetski sporazum sa Rusijom! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2022, 20:41

N1 KONAČNO PRIZNAO: Vučić sklopio dobar energetski sporazum sa Rusijom! (FOTO)

Medij N1 pod uređivačkom politikom Dragana Đilasa i Dragana Šolaka priznao je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sklopio dobar energetski sporazum sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom!

Iako su u početku kritikovali razgovor srpskog i ruskog predsednika, djilasovi mediji sada priznaju da je gasni ugovor Srbije i Rusije dobar, pa se pitaju zašto nije sklopljen na 10 godina već "samo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na tri"?!

- Zna se da će cena biti računata po naftnoj formuli, što je, iz perspektive stručnjaka za energetiku, povoljno - navodi N1 i prenosi izjavu stručnjaka za energetiku:

- Naftna formula znači da se samo računa prethodna cena sirove nafte, okvirno devet meseci unazad, tako da ako nafta bude pojeftinila, u budućnosti će to biti jako dobro za Srbiju, kao kupca. Ono što je bitno je da mi imamo sigurno snabdevanje i što se pregovara o tih dodatnih 800.000 kubnih metara gasa, jer zimi Srbija troši više od ovih šest na dnevnom nivou - navodi Jelica Putniković, urednik Energije Balkana.

Podsetimo, novi ugovor za snabdevanje gasom biće potpisan na tri godine, a cena za taj gas će se isključivo obračunavati na osnovu "naftne formule", a kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to znači da će se u zimskim mesecima cena za hiljadu kubnik metara kretati između 310 i 408 dolara.

- Ako smem to da kažem i ako sve ovo realizujemo iz dogovora sa Putinom, mi ćemo po pitanju snabdevanja gasom imati sigurnu zimu - rekao je Vučić ističući da je cena gasa koju je dogovorio sa ruskim predsednikom u ovom trenutku tri puta manja - a zimi će, kako je istakao, biti čak deset puta manja - nego što plaćaju ostale evropske zemlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.