Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev podneo ostavku i raspustio vladu - Putin menja ustav Rusije

Promene u vrhu ruske vlasti niko nije očekivao.

EPABuran dan u ruskoj politici

Ruski premijer Dmitrij Medvedev podneo je ostavku i raspustio vladu samo nekoliko sati nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u parlamentu izneo planove za promenu ustava.

Putin je predložio da građani na glasanju odluče o promenama koje će moć predsedništva prebaciti na parlament, dok je od Medvedeva >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tražio da pređe na funkciju zamenika predsednika Saveta za bezbednost, prenose ruski mediji.

Ruski predsednik se takođe zahvalio vladi na svemu što su postigli.

Koliko su zaista saglasne Rusija i Srbija Pet stvari koje su obeležile „Putindan“ u Beogradu Čovek koji je Putinu otvorio vrata Kremlja

Medvedev je izjavio da će Putinovi predlozi značajno promeniti „balans moći" izvršne, zakonodavne i sudske vlasti u Rusiji.

„U ovom kontekstu... Vlada u trenutnom obliku podnosi ostavku", rekao je Medvedev.

Promene u vrhu ruske vlasti dolaze iznenada, a Sara Reinsford, dopisnica BBC-ja iz Moskve, kaže da razlozi zbog čega je Putin smenio Medvedeva nisu jasni.

Četvrti mandat ruskog predsednika trebalo bi da istekne 2024. godine, a prema aktuelnom ustavu on neće moći da se ponovo kandiduje.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Autor: BBC News na srpskom

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POLITIČKI POTRES U RUSIJI Šta se ZAISTA KRIJE iza ostavke Medvedeva i raspuštanja vlade?

Izvor: Blic, 15.Jan.2020

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev podneo je ostavku i raspustio vladu samo nekoliko sati nakon što je predsednik Vladimir Putin najavio ustavne izmene koje bi oslabile njegovog naslednika i prebacile deo njegove vlasti na premijera i parlament.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.