Medvedev nasledio Putina

Izvor: B92, 07.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Medvedev nasledio Putina

Dmitrij Medvedev (FoNet, arhiv)

Moskva, Beograd -- Dmitrij Medvedev danas je, polaganjem svečane zakletve u Kremlju, preuzeo funkciju predsednika Rusije. Vladimir Putin predložen za premijera.

Inauguraciji su prisustvovali državno rukovodstvo, lideri svih konfesija, kao i ambasadori stranih zemalja, intelektualna i kulturna elita zemlje. Po tradiciji, novi predsednik inaugurisan je u Kremlju, tačno u podne po moskovskom vremenu.

Prvi put u novoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruskoj istoriji prethodnik mu je predao dužnost. U oproštajnom govoru posle osam godina na mestu šefa Kremlja, Vladimir Putin je ocenio da je važno da državni vrh, rukovodeći se interesima građana, nastavi dosadašnji kurs razvoja Rusije.

"Samo uz takvo razmišljanje država može da napreduje i da ojača poziciju u svetu. Rusija je dala veliki doprinos svetskom razvoju nauke i kulture. Moral vlasti i njeno poštenje su jednako važni kao i znanje i iskustvo. Zahvaljajum se na veri, razumevanju i podršci, bez koje ne bih uspeo prethodnih osam godina. To mi je davalo snagu da istrajem i uradim pravu stvar", naveo je Putin.

Novi predsednik položio je zakletvu na posebnom primerku Ustava, koji se čuva u predsedničkoj biblioteci. Pre polaganja zakletve, Putin mu je uručio predsednička znamenja. U prvom obraćanju javnosti novi ruski predsednik poručio je da želi i dalje da razvija građanske i ekonomske slobode.

"Građani Rusije su njena najveća snaga. Obećavam da ću raditi kao čovek za koga je Rusija rodna kuća. Postavljen je dobar temelj razvoja i tu šansu moramo da iskoristimo. Znam da nam predstoji borba za izgradnju pravednog društva i dobrobit građana. Moramo da unapredimo obrazovanje i zdravstvo, reformišemo privredu kako bi se Rusija uvrstila u svetsku elitu. Osnovnu ulogu u tom društvu imaće pravo i vladavina zakona", kazao je novi predsednik Rusije.

Po Ustavu, stupanjem na dužnost novog predsednika, Vlada Rusije automatski podnosi ostavku i bira se nova.

Medvedev je, u skladu sa prethodnim dogovorom, predložo Putina za premijera i prosledio taj predlog predsedniku Ruske državne dume Borisu Grizlovu. Očekuje se da će se poslanici o tom predlogu izjasniti sutra.

U ponedeljak se Putin zahvalio članovima dosadašnje vlade sa kojima se svakog ponedeljka sretao u Kremlju na radnom savetovanju. U informacijama se ističe reč "zahvalio", dakle, nije se oprostio.

U ruskoj političkoj hijerarhiji, posle predsednika države, na drugom mestu je premijer. Na trećem je predsednik Dume Boris Grizlov, a na četvrtom predsednik Saveta Federacije Sergej Mironov. Na petom je prvi potpredsednik Vlade, penzionisani general, obaveštajac Sergej Ivanov, koji će, po svemu sudeći, ostati na mestu potpredsednika Vlade i biti zadužen za modernizaciju industrije i vojno-industrijski kompleks.

Iako su se mogle čuti glasine kako će on ići na novu dužnost, Lavrov će najverovatnije ostati šef ruske diplomatije.

Osmi čovek u hijerarhiji je ministar odbrane Anatolij Serđukov, koji je Putinov čovek od poverenja i sigurno će ostati na dosadašnjoj funkciji.

Uzgred, Serđukov nije omiljen među ruskim generalima jer nije vojno lice, ali njega Putin i nije doveo da uči vojnike i oficire da rasklapaju i sklapaju "kalašnjikove" nego da kao ekspert za finansijsku kontrolu napravi red.

Narednih dana će se znati ko će ubuduće rukovoditi predsedničkom administracijom.

Nema sumnje da će Medvedev dovoditi svoje ljude, a "dobro informisani" tvrde da će se i on oslanjati na svoje školske drugove i saradnike iz Sankt Peterburga, kao i Putin.

Koštunica i Tadić čestitali Medvedevu

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i predsednik Srbije Boris Tadić čestitali su Dmitriju Medvedevu izbor za predsednika Ruske Federacije.

"Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da Vam najsrdačnije čestitam na izboru za predsednika Ruske Federacije i uputim najiskrenije i najbolje želje povodom početka Vašeg predsedničkog mandata", navedeno je u češtitki predsednika Vlade Srbije.

Srpski narod je, naveo je Koštunica, izuzetno zahvalan Rusiji i Medvedevu lično na principijelnoj podršci u nastojanju Srbije da očuva u svom sastavu pokrajinu Kosovo i Metohiju i zalaganju da se rešavanje pitanja statusa naše južne pokrajine odvija isključivo u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"U momentu kada Rusija na unutrašnjem planu ostvaruje značajan ekonomski napredak i političku stabilnost, a na međunarodnom planu jača svoj ugled i uticaj, Vaš izbor za predsednika predstavlja potvrdu da će uspešan razvoj biti nastavljen", navodi se u čestitki predsednika Tadića.

Predsednik Tadić je izrazio uverenje da će se u budućnosti saradnja Srbije i Rusije i njihovih predsednika dodatno produbljivati i jačati na dobrobit građana dve prijateljske zemlje.

"Koristim i ovu priliku da ponovim da Republika Srbija visoko ceni snažnu podršku Ruske Federacije očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i zalaganje za dosledno poštovanje normi međunarodnog prava", poručio je Tadić predsedniku Rusije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.