Medvedev ističe potrebu za aktivnom odbranom da bi se suprotstavio sajber-ratu protiv Rusije

Izvor: Vostok.rs, 27.Jul.2023, 07:06

Medvedev ističe potrebu za aktivnom odbranom da bi se suprotstavio sajber-ratu protiv Rusije

Rusija treba da razvije načine za minimiziranje napada na domaće resurse s obzirom na to da je sada u toku pravi rat protiv zemlje u sajber prostoru, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.
„Svaki izazovi i pretnje u ovoj oblasti su dramatično porasli od početka specijalne vojne operacije. Protiv Rusije je pokrenut pravi rat u sajber prostoru“, istakao je Medvedev u obraćanju učesnicima strateškog zasedanja ruske države.  On je naglasio da je ruski predsednik Vladimir Putin ranije postavio cilj da se „što pre prevaziđe zavisnost od uvoznog softvera i opreme“. „Moramo aktivno da unapređujemo domaće tehnologije i sve naše proizvode, vodeći računa da oni funkcionišu na najbezbedniji mogući način i da su sposobni da [blokiraju] ili barem minimiziraju napade u sajber prostoru“, dodao je Medvedev. Prema njegovim rečima, „pritisak sankcija od strane neprijateljskih zemalja raste”. Sankcije i sajber napadi „zahtevaju aktivne napore za zaštitu kritične informacione infrastrukture“, naglasio je on. „Naš zajednički cilj je da efikasno koordiniramo rad svih relevantnih agencija, službi, organizacija, velikih korporacija i akademske zajednice i pružimo podršku potrebnim aktivnostima i odlukama u pogledu državnih programa i nacionalnih projekata“, rekao je Medvedev. Prema njegovom mišljenju, „to je ključno za obezbeđenje bezbednosti i stabilnog razvoja zemlje, kao i za dobrobit miliona njenih građana”.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.