Maša i milioni – priča o izuzetnom bogatstvu jedne žene (šifra Putina)

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Jun.2023, 08:30

Maša i milioni – priča o izuzetnom bogatstvu jedne žene (šifra Putina)

Verni čitaoci letonskih tabloida možda je pamte kao „seksi Mariju iz Moskve“, koja se proslavila kratkim romanom sa poznatim košarkašem. Za druge, ime Marija Borodunova ne znači ništa. Međutim, ispostavilo se da Letonac ima bogatu karijeru u oblasti nekretnina, i to u nekoliko evropskih zemalja koje su povezane sa sankcionisanim ruskim milijarderom Arkadijem Rotenbergom. Upravo je Marija, poznata po nadimku Maša, omogućila >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << najboljim prijateljima Vladimira Putina – Borisu i Arkadiju Rotenbergu da sakriju imovinu od Zapada. U međuvremenu je i sama postala prilično bogata žena.
O ovoj 36-godišnjoj ženi se malo zna. O njenom poslovanju nema javnih informacija, ali se zna da je diplomirana ekonomistkinja. Nakon kratkih javljanja u letonskim tabloidima, Marija nestao iz javnog života i izbrisao profile na društvenim mrežama.
Ali život Borodunove je mnogo napredovao, od male kuće u projektu Rige u kojoj je živela sa porodicom, do penthausa od 400 kvadratnih metara u Monaku, koji se reklamira kao „najskuplje mesto na milion”, sa procene. Takođe poseduje vilu na jugu Francuske i udeo u kompanije za nekretnine u Moskvi.
Marija, 36-godišnja državljanka Letonije, zarađuje milione u Rusiji i kupuje skup nekretnina u inostranstvu. Međutim, dokumenti koji su procureli sugerišu da bi ona mogla biti paravan za sankcionisanog ruskog milijardera Arkadija Rotenberga. #RotenbergFiles http://t.co/eNLV387a5L
— Re:Baltica (@rebaltica) 20. juna 2023. godine

Spisak imovine, prema velikoj istrazi OCCRP-a pod nazivom „Rotenbergov dosije“, sugeriše da je Borodunova paravan za Arkadiju. Rotenberga, odnosno da pomaže u sprečavanju pronalaska i zamrzavanja imovine povezane sa ovim sankcionisanim ruskim milijarderom. Međutim, njihov odnos možda nije isključeno poslovno.
Arkadij Rotenberg Foto: Mihail Tereščenko / TASS / Profimedia Softver „Getcontact“, koji pokazuje pod kojim imenom se određen broj mobilnog telefona čuva u telefonskim imenicima drugih korisnika, identifikovao je ovu Letonu kao „Marija Rotenberg“. Njihova veza je i dalje obavljena velom misterije, ali jedan od izvora, koji poznaje Rotenbergov najbliži krug prijatelja, rekao je da je krug veza Rotenberga i Borodunove poznavaoce“.
Ko su braća Rotenberg? Boris i Arkadije Rotenberg oni su prijatelji iz detinjstva ruskog predsednika Vladimira Putina i smatraju se njegovim najbližim saveznicima. Bogatstvo Rotenbergovih je raslo, pošto su poslovi braće počeli da dobijaju ogromne državne ugovore.
Boris Rotenberg Foto: Vladimir Astapkovič / Sputnjik / Profimedia Oni su izgradili strateške projekte u rasporedu od gasovoda Severni tok do olimpijskog kampusa u Sočiju i 12 milja dugog mosta koji povezuje Rusiju sa Krimom u Ukrajini. Godine 2014. SAD i EU su sankcionisale braću, što znači da bi sva njihova sredstva EU i SAD trebalo da budu zamrznuta.
Rotenbergov fajl Uloga Borodunove postala je poznata zadovoljavajući procurelim imejlovima između Rotenbergovih i industrije koja ih opslužuje, koje su Istorije i OCCP podelili sa grupom od 17 drugih međunarodnih međunarodnih medija. Publikacije se nalaze na društvenim mrežama pod oznakom „#RotenbergFiles“.
Foto: EPA-EFE/ALEKSEJ DRUŽININ / SPUTNIK / Od skoro 50.000 procurelih mejlova i dokumenata, u centru pažnje je moskovski biznismen Maksim Viktorov, poznati u štampi kao ljubitelj skupih violina. Ali kako se postavio, Viktorov služi Rotenbergovima i pomaže u prikrivanju njihove imovine.
Penthouse u Monaku i nekretnine u Moskvi Borodunova je preko stranih kompanija kupila penthaus u Monaku 2016. godine.
Foto: EPA-EFE/ALEKSANDAR NEMENOV/BAZEN Od februara 2017. imanje u Monaku ima zakupca „Faraotis Holdings Ltd”, kompaniju registrovanu na britanskim Devičanskim ostrvima, koja plaća 260.000 evra mesečno. Kompanija poseduje i privatni avion, koji koristi porodica Rotenberg.
Borodunova je 2017. godine postala jedini investitor u ruski investicioni fond, koji po ruskom zakonu nije u obavezi da otkrije svoje vlasnike. Preko ovog fonda je stekla 80 odsto udela u „RG Development“, vodećemo investitoru u nekretnine u Moskvi.
Boris Rotenberg Foto: EPA-EFE/MAKSIM ŠIPENKOV Ruska državna novinska agencija citirala je Arkadija Rotenberga koji je 2014. rekao da je bio jedan od osnivača i investitora kompanije. Izjava je kasnije nestala sa interneta, a Rotenbergovi su negirali bilo kakvu vezu sa kompanijom, čak su uspešno tražili novine i izbrisali deo članka.
Samo u 2020. Borodunova je u Rusiji zaradila 25,5 miliona dolara, a poseduje i nekretnine u ekskluzivnim stambenim kompleksima u Moskvi i Sankt Peterburgu.
Vile u Francuskoj Treća veza između nje i Rotenberga je „Seestern“, opisan na LinkedIn-u kao „kompanija koja pruža usluge vodećim ruskim industrijskim i bankarskim grupama“. Borodunova je navedena kao zamenik načelnika, a u toj firmi je zaposlena i njena sestra.
Alesija Makina je jedan od vlasnika kompanije. Njihovih dvojica su 2013. godine u Francuskoj osnovali kompaniju koja je kupila vilu u Nici vrednu 4,25 miliona evra.
Vila u Francuskoj trenutno je u vlasništvu Borodunove i njene dve ćerke, obe su rođene u Nici. Otac dece se ne pominje u dokumentima.
Prema dostupnim podacima, Makina je direktor Ruske džudo federacije, što je zanimljiv podatak, jer Arkadij Rotenberg ima svoju istoriju u ovom sportu. Bio je i Putinov sparing partner u Leningradu i prvi predsednik te organizacije.
BONUS VIDEO Putin je posle govora ostao bez aplauza

Detaljnije

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.