Mačo Putin za mačo Rusiju

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mačo Putin za mačo Rusiju

Aktuelni ruski premijer nije oklevao da se ogleda u mnogim delatnostima, od spasavanja divljih zveri do gašenja šumskih požara, a sve uz neizbežno fotografisanje

Avgust 2000. godine, jedva nekoliko meseci pošto je Vladimir Vladimirovič Putin postao predsednik Ruske Federacije, bio je za najveću državu na svetu izuzetno težak mesec. Rat u Čečeniji je već buktao svom silinom, a onda je krenula i serija nesreća.

Prvo je u jednom pešačkom prolazu, u centru >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Moskve, eksplodirala bomba, ubivši 13 prolaznika i ranivši desetine drugih. Potom je stigla vest da je u Barencovom moru potonula nuklearna podmornica „Kursk”. Niko od 118 članova posade nije se spasao. Treći šok bio je požar na televizijskom tornju „Ostankino”, koji je usmrtio još troje ljudi.

Tih dana, na pitanje jednog novinara – zašto se sve to dešava, Putin je sumorno odgovorio: „Zato što nam je takva država”.

Od pomenutih događaja prošlo je 11 godina, Rusija se promenila, mada joj se i dalje dešavaju neshvatljive tragedije, poput nedavnog potonuća broda „Bulgarija” i pogibije 114 njegovih putnika. Sam Putin, međutim, postao je – medijska zvezda.

Počelo je tako što je, prilikom državničke posete Japanu (2000) i jednoj tamošnjoj školi džuda, ruski lider, inače nosilac „crnog pojasa” ove drevne borilačke veštine, odlučio da se ogleda sa nekim od domaćina. Kao protivnika je izabrao desetogodišnju Nacumi Gomi. Borba je bila kratka: Nacumi je jednim veštim potezom povukla Putina preko ramena i bacila ga na strunjaču.

Rusija nije objavila rat Japanu. Naprotiv, krenulo se u velike poslove.

Put za promociju Vladimira Vladimiroviča kao mačo-muškarca bio je širom otvoren. Njegove slike počele su češće da se pojavljuju u modnim časopisima i tabloidima nego na stranicama listova koji se bave ozbiljnom politikom. Ženski deo publike bio je posebno fasciniran fotografijom sa pecanja na reci Amur, u Sibiru, na kojoj je Putin ovekovečen kako stoji u vodi, obnažen do pojasa i „veoma kvalitetno opremljen” mišićima. Ženske uzdahe izmamila je i jedna fotografija snimljena tokom jahanja. Ne treba ni naglašavati da je Putin i na njoj bio poluobnažen.

Potom su usledile akcije spasavanja divljih životinja, u kojima je bivši šef države, a sadašnji premijer, pokazao da ne preza ni od direktnog kontakta sa izuzetno opasnim amurskim tigrom, ili od lova na sive kitove samo uz pomoć harpuna. „Pogodio sam ga iz četvrtog pokušaja!”, bio je oduševljen Putin. Premijer nije propustio priliku da se, nekoliko dana kasnije, i lično uključi u gašenje šumskog požara u Sibiru.

Prošlog leta pojavio se na skupu „bajkera” u Sevastopolju, odeven u crno kožno odelo i sa tamnim naočarima, i sve u sedlu, kako i priliči, jednog vanserijski opremljenog „harli dejvidsona”. „Motor je simbol slobode”, izjavio je tada. Nekoliko meseci kasnije, otišao je korak dalje i seo za volan trkačkog automobila „Formule 1”. Višečasovna vožnja ulicama ruske prestonice, tokom koje je brzina Putinovog bolida dostizala i 270 kilometara na sat, kao cilj je imala dovođenje najvećeg „cirkusa na točkovima” u Moskvu.

„Automobilska promocija” bilo je i 2.500 kilometara dugo putovanje na Daleki istok u novoj žutoj „ladi kalini”. „Moj stari ’zaporožac’ bio je nešto prostraniji”, prokomentarisao je premijer vožnju tek završenim putem, čija gradnja je, uzgred, trajala punih pet decenija.

Dokazujući da je čovek sa neočekivanim talentima, Putin se prošle godine našao na dodeli nagrada na jednom hip-hop festivalu. Kako je tada objasnio novinarima i okupljenim obožavaocima, veliki je poštovalac rep muzike, a grafite koji „ukrašavaju” zgrade u ruskim gradovima, jednako kao i svuda u svetu, ocenio je kao „istinsku umetničku formu – prefinjenu i ispoliranu”.

Ruski premijer se nije libio da i sam javno zapeva. Nedavno je ovekovečen kako, na jednom dobrotvornom skupu, izvodi čuveni američki standard – „Brdo borovnica” („Blueberry Hill”). Međutim, kako se ispostavilo, njegova umetnička usmerenja ne obuhvataju samo muziku. Na jednom dobrotvornom skupu dokazao se i kao – slikar.

Putinov mačoizam doprineo je, nema sumnje, da se medijski znatiželjnici „uvuku” i u njegov privatni život. Svojevremena priča o „sentimentalnoj vezi” sa prelepom gimnastičarkom Alinom Kabajevom, sa kojom je, navodno, viđen kako se ljubi u jednom restoranu, nije dugo potrajala. Ipak, pokazala je, ne kakav je Putin, već kakvim bi mnogi voleli da ga vide.

Stručnjaci više nisu u dilemi: tokom osam godina u Kremlju i tri potonje godine na funkciji premijera – Vladimir Vladimirovič je naučio kako da, preko televizije, pošalje u svet lepšu sliku o Rusiji, ali i o njenim liderima, za koje su mnogi na Zapadu donedavno mislili da obavezno moraju da liče na Leonida Brežnjeva ili Borisa Jeljcina.

Slobodan Samardžija

objavljeno: 25.07.2011.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.