Lavrov: Sastanak Putina i Junkera pomaže razvoju odnosa sa EU

Izvor: Vostok.rs, 16.Jun.2016, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Sastanak Putina i Junkera pomaže razvoju odnosa sa EU

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je izrazio nadu da će sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina i predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu (PMEF) pomoći u unapređenju odnosa Moskve i Brisela.

„Nadamo se da će ovaj razgovor pomoći da se krene u pravcu kojim, verujem, na kraju ipak moramo da idemo, ako želimo da se oslonimo na interese svojih zemalja i svojih naroda“, rekao je ruski ministar govoreći na sednici u okviru PMEF.

Rusija nikome nije ništa obećavala o Siriji, sve strane obavezale su se da se rukovode postignutim dogovorima, izjavio je ruski ministar Lavrov, komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija o tome da SAD postaje nestrpljiva u vezi sa Sirijom.

Lavrov je istakao da je začuđen Kerijevom izjavom i savetovao je SAD da budu strpljivije kada je Sirija u pitanju.

„Prvo, mi se ništa nismo obavezivali. Nikome nismo davali nikakva obećanja, već smo se dogovorili da će se svi koji se bave sirijskim rešenjem rukovoditi postignutim dogovorima Međunarodne grupe za podršku Siriji, koji su sadržani u rezolucijama Saveta bezbednosti UN“, izjavio je ministar na sastanku u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Moskva se neće „vređati“ na Evropsku uniju i otići u izolaciju, održavanje odnosa predstavlja obostrani interes, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Mi se nećemo ni vređati, niti ćemo ići u izolaciju. Evropska unija je naš neposredni sused i najvažniji trgovinski i ekonomski partner i siguran sam da je razvoj najšireg spektra veza i u privredi i u politici i u kulturi i u oblasti bezbednosti u osnovnom interesu i Rusije i evropskih zemalja“, izjavio je Lavrov na sednici u okviru Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

Rusija nikada nije tražila sukob sa Zapadom i uvek je otvorena za ravnopravni dijalog, dodao je Lavrov.

„Nikada nismo tražili sukob. Uvek smo se borili za ravnopravni i obostrano koristan dijalog“, naglasio je ruski ministar.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut
 

Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov: SAD štede ogranak Al Kaide u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Jun.2016

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je moguće da SAD nameravaju da upotrebe ogranak Al Kaide u Siriji da sruše vladu sirijskog predsednika Bašara al Asada...U obraćanju na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu Lavrov je rekao da je glavni razlog za produžetak borbi u Siriji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.