Lavrov: SAD nastoje da suze dnevni red sastanka Putina i Bajdena po pitanju strateške stabilnosti

Izvor: Vostok.rs, 11.Maj.2021, 12:32

Lavrov: SAD nastoje da suze dnevni red sastanka Putina i Bajdena po pitanju strateške stabilnosti

Sjedinjene Američke Države nastoje da suze dnevni red sastanka predsednika Vladimira Putina i američkog lidera Džoa Bajdena po pitanju strateške stabilnosti, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Ranije je Bela kuća saopštila da je Bajden predložio Putinu letnji sastanak u jednoj od evropskih zemalja radi razgovora o nagomilanim pitanjima u bilateralnim odnosima. Kremlj je izvestio da se razgovara o mogućem datumu sastanka. Bajden je rekao da se nada sastanku sa Putinom u junu. "Dijalog je, naravno, neophodan. Naročito u uslovima kada je Vašington dosledno uništavao praktično sve mehanizme kontrole naoružanja. Ostao je samo ugovor START-3", rekao je Lavrov, prenose RIA Novosti. „Ukazali smo američkim kolegama na celishodnost odlučivanja o dnevnom redu. Predlažemo da se razmotre problemi u sferi strateške stabilnosti svih faktora bez izuzetka, svih sistema bez izuzetka, i ofanzivnih i odbrambenih, koji imaju direktan uticaj na stratešku stabilnost“, rekao je Lavrov. Podsetio je da su ruski predlozi podneti u poslednjoj godini administracije Donalda Trampa i potvrđeni „kada je Bela kuća promenila vlasnika“. „Očekujemo reakciju, mada bi Amerikanci na prve naznake želeli da znatno suze dnevni red rasprave o strateškoj stabilnosti i u pregovarački okvir uključe mnogo manje faktora koji imaju značajan uticaj na trenutno stanje u ovoj oblasti“, Dodao je Lavrov.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Lavrov: Moskva čeka odgovor Vašingtona o samitu Putina i Bajdena

Izvor: N1 televizija, 11.Maj.2021

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da je Moskva predložila razgovore o kontroli naoružanja i bezbednosnim problemima na mogućem sastanku predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.