Kudrinovo mesto već zauzeto

Izvor: Vostok.rs, 27.Sep.2011, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kudrinovo mesto već zauzeto

27.09.2011. -

Finansijsko-ekonomski blok u ruskoj vladi će koordinisati prvi potpredsednik vlade Igor Šuvalov. Zamenik ministra finansija Anton Siluanov će vršiti obaveze ministra finansija RF. Promena u ministarskom kabinetu je bila neophodna zbog ostavke Alekseja Kudrina u ponedeljak.Nova imenovanja premijer RF Vladimir Putin objavio je na zasedanju prezidijuma vlade. I ako proširenje obaveza Igora Šuvalova nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << izazvalo čuđenje, na račun Antona Siluanova Putin se izjasnio detaljnije.

Antona Germanoviča svi poznaju, on odavno radi u ministarstvu. On je dobar, jak stručnjak. Sve je usaglašeno sa Dmitrijem Anatoljevičem Medvedevom. To je naša zajednička odluka. Nadam se da nikakvih problema u radu neće biti.

Fotelja ministra finansija RF oslobođena je u ponedeljak. Izrazivši nezadovoljstvo sa politikom predsednika, Aleksej Kudrin je bio primoran da napusti visoku dužnost. Eksperti su istakli da vreme za promene u vladi, tim pre one koje se tiču tako važne sfere, nije baš najpovoljnije. Ipak izbor koji je pao na Antona Siluanova svodi rizik na minimum, smatra direktor Centra za političke tehnologije Igor Bunjin.

On je Kudrinov čovek i vaspitan u duhu Kudrina, zato će linija ministarstva ostati ista. Ali sa druge strane Kudrin je imao mogućnost da se suprotstavi lobističkim krugovima. Teško da će to poći za rukom Siluanovu. Najvažnije je što je ova odluka tehnička, privremena, u maju ćemo dobiti već novog ministra finansija.

Sa ovim mišljenjem slaže se većina eksperata. Bez obzira na to što je Anton Siluanov dobar profesionalac, on je nedovoljno jaka ličnost da dugo vuče takav teret. Govori direktor Instituta za primenjenu politiku Olga Krištanovska.

Nesuminjvo, to je profesionalac koji je radio u ministarstvu finansija, zna sistem formiranja budžeta. Ali dužnost ministra finansija, a tim pre potpredsednika valde kakav je bio Kudrin, to nije samo profesionalna dužnost, već i politička. I ovde figura treba da bude vrlo jaka, da bude u stanju da brani svoju tačku gledišta.

Anton Siluanov za sada nije takva figura, mada je njegov potencijal prilično visok, smatra član komiteta za finansijsko tržište Državne dume RF Pavel Medvedev.

Anton je vrlo savestan čovek, simpatičan u komunikaciji. Da li će ga imenovati za ministra? Ako ga imenuju, to će biti vrlo dobro, ali meni se to ne čini vrlo verovatnim. To je vrlo primetna dužnost, i ja mislim da će pre imenovati čoveka prilično čuvenog. A Siluanov, koji je bio vršilac dužnosti, postaće čuven i u nekoj narednoj etapi postaće ministar finansija. To je moja prognoza.

Anton Siluanov je profesionalni činovnik ekonomista. Rođen je u Moskvi 12. aprila 1963. godine. Čitav njegov život bio je povezan sa finansijama. Po završetku Moskovskog finansijskog instituta 1985. godine u struci ”finansije i kredit”, zaposlio se u Ministarstvu finansija Rusije. 1992. godine postao je zamenik šefa Budžetskog Odeljenja. Od oktobra 1997. godine do jula 2003. rukovodio je Odeljenjem za makroekonomsku politiku i bankarsku delatnost. Primetio ga je ministar finansija Aleksej Kudrin i 2003-2004. postao je njegov zamenik. Zatim je stao na čelo Odeljenja za međubudžetske odnose, ali u decembru 2005. ponovo je postao zamenik Kudrina.

Na dužnosti zamenika ministra Anton Siluanov je koordinisao regionalnu komponentu delatnosti Ministarstva finansija, koja je zbog reforme lokalnog samoupravljanja i revidiranjem odnosa između budžeta različitih nivoa izazvanim reformom, postala jedna od ključnih.

Anton Siluanov je član stranke Jedinstvena Rusija.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.