Konačno objašnjeno: Putin napao Ukrajinu zbog NATO-a? VIDEO

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 19:17

Konačno objašnjeno: Putin napao Ukrajinu zbog NATO-a? VIDEO

Ruski lider Vladimir Putin je u maju prošle godine rekao da je odluka Rusije da pokrene "specijalnu vojnu operaciju" ,"neophodna, ispravna i blagovremena".

Putin je ranije, najavljujući invaziju, optužio NATO da predstavlja pretnju Rusiji. Putin već godinama ne gleda blagonaklono na širenje NATO-a na istok, a na njegovoj listi je i želja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Ukrajina zauvek ostane vojno neutralna.

Takođe zahteva da NATO povuče svoje snage i vojnu infrastrukturu iz zemalja članica koje su pristupile Alijansi od 1997. godine. To su centralna i istočna Evropa i baltičke zemlje.

On tvrdi da je NATO iskoristio slabost Rusije nakon raspada Sovjetskog saveza da se proširi na istok, prekršivši obećanja zapadnih lidera koja su navodno dali Moskvi.

Ali takva obećanja nikada nisu data, a to je potvrdio neko ko je morao znati: Mihaila Gorbačova, tadašnjeg predsednika SSSR-a, podsetio je i objasnio pre 9 godina Stiven Pajfer, bivši američki ambasador u Ukrajini i stručnjak za evropska pitanja i razoružanje u Brukings institutu.

Ovih dana na Tviteru je osvanuo stari intervju Gorbačova nemačkoj televiziji ZDF iz 2014. godine.

Navodno kršenje obećanja sa Zapada da se NATO neće širiti dugo je figurirao kao ključni element u Putinovom narativu protiv vojnog saveza.

U govoru na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu održanoj 2007. Putin je rekao:

"I imamo pravo da se zapitamo: protiv koga je ovo [NATO] proširenje namenjeno? A šta se desilo sa garancijama naših zapadnih partnera posle raspada Varšavskog pakta?"

Institut Brukings je svojevremeno napisao da zapadni lideri nikada nisu obećali da neće širiti NATO, što je utvrdilo nekoliko analitičara. Podsećaju da je Mark Kramer detaljno istražio ovo pitanje u članku iz 2009. za Vašington kvorterli. Kao izvor koristio je deklasifikovane američke, nemačke i sovjetske zapise. On je primetio da u raspravama o ponovnom ujedinjenju Nemačke Sovjeti nikada nisu postavljali pitanje širenja NATO-a, osim kako bi se to moglo primeniti u bivšoj DDR. Tvrdio je da su se Nemci, Amerikanci, Britanci i Francuzi 1990. godine dogovorili da neće biti razmeštanja nenemačkih NATO snaga na teritoriji bivše DDR. Te 1990. malo ko je ozbiljno razmišljao o mogućnosti proširenja NATO-a na istok.

Gorbačov je 2014. govorio o obećanjima u intervjuu nemačkoj televiziji tokom diskusija o ujedinjenju Nemačke.

Na pitanje novinara zašto nije insistirao da obećanja koja je dobio, posebno obećanje američkog državnog sekretara Džejmsa Bejkera ​​da se NATO neće širiti na istok, budu pravno regulisana, Gorbačov je odgovorio:

"O temi širenja NATO-a uopšte se nije razgovaralo, niti se o tome govorilo tih godina.. Razgovaralo se o drugom pitanju: da se vojne strukture NATO-a ne napreduju i da se dodatne oružane snage ne razmeštaju na teritoriji tadašnje DDR- i posle ujedinjenja. Bejkerova izjava je data u tom kontekstu. Urađeno je sve što je moglo i trebalo da se učini da se ovo političko opredeljenje ojača. I ispunjeno", rekao je.

Gorbačov je nastavio da je u "sporazumu o konačnom rešenju sa Nemačkom navedeno da se u istočnom delu zemlje neće stvarati nove vojne strukture, da neće biti razmeštane dodatne trupe, da neće biti raspoređeno oružje za masovno uništenje”. On je ustvrdio da se sporazum poštovao svih tih godina.

Iako je bivši sovjetski lider kritikovao širenje NATO-a i nazvao to kršenjem duha garancija datih Moskvi 1990. godine, on je jasno rekao da nema obećanja u vezi sa širenjem Alijanse.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.