Ko je čovek koji će Putinu doneti pobedu?

Izvor: B92, 22.Jul.2023, 13:00

Ko je čovek koji će Putinu doneti pobedu?

U svoj peti predsednički mandat Putin bi, prema zamisli kremaljskih propagandista, morao da uđe raskošno - pobedom s više od 80 posto glasova, uz velik odziv.

Tako je dogovoreno u izbornom kolektivu ruskog predsednika Vladimira Putina, kako javlja nezavisni ruski portal Meduza, pozivajući se na svoje pouzdane izvore u Putinovoj administraciji.

Iako se Putin još nije izjasnio o svojoj kandidaturi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na predstojećim izborima u martu 2024. godine, kampanja je počela i njen šef Sergej Kirijenko već pravi planove za "razorni" Putinov trijumf.

Zanimljivo je da je Kirijenko pre Putina, u ona davna vremena nakon raspada SSSR-a, jedno vreme bio favorit Borisa Jeljcina za naslednika koji ga je postavio za premijera sa samo 36 godina. Sada on Putinu, koji mu je preoteo ruski tron, mora osigurati rekordnu pobedu za novi šestogodišnji mandat.

Podsetimo, Putin je u jeku korone promenio Ustav i "anulirao" dosadašnje mandate - njih četiri - te od 2024. počinje novo brojanje i nova predsednička era.

Prema informacijama na koje se poziva Meduza, Vladimir Putin bi mogao/trebao objaviti svoju kandidaturu u novembru ove godine, najverovatnije 4. novembra na Dan ruskog narodnog jedinstva, prilikom otvarenja grandiozne izložbe "Rusija, krećemo!" čiji bi naziv najbolje zvučao za ovdašnju publiku kao "Vozi, Miško!".

Ta izložba, koja će, naravno, biti plaćena iz budžeta, biće najjači Putinov predizborni adut. Na njoj će biti predstavljeni svi najveći uspesi Rusije, ali i Putina. Predstaviće se svaki ruski subjekt Federacije, s posebnim naglaskom na to "što je sve napravljeno i kakav je napredak postignut u poslednjih 20 godina, u vreme Putina".

To, naravno, neće biti teško jer je u poslednje 23 godine bio samo Putin, a biće "predstavljeni" i svi drugi uspešni projekti Rusije.

U tom slučaju verovatno se neće puno govoriti o ratu protiv Ukrajine. Izložba će biti otvorena baš do sredine aprila kada bi trebalo da budu službeno proglašeni rezultati izbora.

Naravno, upotrebiće se i klasični zahvati poput najava dizanja penzija i plata, a usvojit će se i neki populistički zakoni. Osim toga, u predsedničkoj administraciji pretresaju ko bi sve mogao biti "dekor" predsedničkih izbora kako bi izgledali kao pravi.

Još se niko nije najavio, ali pretpostavlja se da će to biti kandidati iz prorežimskih, sistemskih stranaka poput retrogradnih Komunista ili nacionalističkog LDPR-a pokojnog Vladimira Žirinovskog, a već je sve "zakonski sređeno" da se ni slučajno ne može provući niti jedan građanski ili liberalni pretendent.

Naime, većina njih je od Ministarstva pravosuđa dobila "oznaku" strani agent ili nepoželjno lice, ili su ih strpali u zatvor, a svi takvi ne mogu se "takmičiti" za bilo kakvu političku funkciju.

Osim toga, Putin će obaviti i nekoliko nepotrebnih, ali zahtevnih i medijsko-propagandno atraktivnih putovanja po Rusiji.

No, najveća noćna mora Kirijenka i njegovog tima je stanje na frontu u Ukrajini. Iako je jasno da će Putin dobiti 80 i više posto glasova, ipak im treba nešto što će se proglasiti pobedom ili uspehom u Ukrajini, bez obzira na stvarno stanje. Nešto čime će moći da se pohvali.

U Kremlju se pribojavaju da tu rekordnu pobedu ne zasene napadi na Krimski most, dronovi u Podmoskovlju ili nešto slično.

Stoga se očekuje da bi Rusija dotad mogla, kako bi se potvrdio takav tragikomičan Putinov uspeh, izaći s nekakvim, makar formalnim, mirovnim planom ili predlogom kako bi barem pred svojom javnošću pokazao kredibilitet vredan te pobede.

I sagovornik Meduze kaže: "Trudiš se, trudiš, a onda prc - pred izbore napad na Krimski most i ode kampanja u tri p.m.".

Do, izbora je ostalo još više od osam meseci, ali Kremlj ne želi ništa prepustiti slučaju. Putinu će pokloniti najveću pobedu dosad. Kako je sve stariji, tako mu je sve više stalo do ljubavi naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.