Kiparski porez - opasan potez

Izvor: RTS, 18.Mar.2013, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kiparski porez - opasan potez

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da bi odluka o oporezivanju bankarskih depozita na Kipru bila "nepravedna i opasna". Kontroverzni porezi na depozite predstavljaju "najmanje bolnu" opciju za Kipar, rekao kiparski predsednik Nikos Anastasiades.

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je predloženi porez na kiparske bankarske depozite nepravednim, neprofesionalnim i opasnim, izjavio je njegov portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Dmitrij Peskov.

Prema njegovim rečima, Putin je održao specijalni sastanak kako bi se razgovaralo o razvoju događaja na Kipru, prenosi Rojters.



Ruske banke su krajem 2012. godine imale oko 12 milijardi dolara plasiranih na Kipru i korporativne depozite u iznosu od 19 milijardi dolara, prema procenama američke agencije za rejting Mudis.

Kiparski parlament glasaće danas o kontroverznim porezima na depozite građana u bankama. Parlament bi trebalo da odluči da li će štediše banaka u ovoj zemlji plaćati drakonski namet na depozite na svojim računima, kako je to predviđeno paketom pomoći evrozone i Međunarodnog monetarnog fonda toj zemlji.

Ministri dovršavaju nacrt sporazuma za ratifikaciju ove odluke koja bi trebalo da stupi na snagu u utorak, 19. marta, naveo je AP.

"Najmanje bolna" opcija za Kipar 

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades izjavio je da kontroverzni porezi na depozite u bankama, koji su predviđeni paketom pomoći evrozone toj zemlji, predstavljaju "najmanje bolnu" opciju za Kipar.

"Izabrao sam najmanje bolnu opciju i snosim političku odgovornost za to, kako bi što više ograničili posledice po ekonomiju i po naše sunarodnike Kiprane", rekao je Anastasiades u televizijskom obraćanju naciji, a preneo AFP.

Anastasiades je pozvao sve političke partije na Kipru da ratifikuju odredbe sporazuma, kada se parlament sastane u ponedeljak.

"Pozivam sve političke partije da odluče i u potpunosti ću poštovati njihovu odluku u najboljem interesu naroda i ove zemlje", naveo je Anastasiades.

Predsednik Kipra je istakao da se nada da će svi zajedno "doneti najmudriju odluku", dodajući da "put koji predstoji nije lak".

"Rešenje do koga smo došli, sigurno nije ono koje smo želeli, ali je najmanje bolno pod ovim okolnostima", poručio je Anastasiades.

Ministri finansija evrozone i MMF odobrili su deset, od traženih 17 milijardi evra pomoći Kipru, kako bi i ova članica evrozone izbegla bankrot, a zauzvrat su zahtevali da i vlasnici novca u lokalnim bankama doprinesu spasu ostrvske privrede.

U okviru sporazuma, svi bankarski depoziti na Kipru bi bili jednokratno "oglobljeni" porezom u visini do 9,9 odsto, u zavisnosti od količine novca na bankovnom računu u banci, a biće uveden i porez na prihod od kamate po osnovu bankarskog depozita.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Kiparski porez - opasan potez

Izvor: Akter, 18.Mar.2013

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je predloženi porez na kiparske bankarske depozite nepravednim, neprofesionalnim i opasnim, izjavio je njegov portparol Dmitrij Peskov

Nastavak na Akter...

Poslednji startuju prvi

Izvor: Vostok.rs, 18.Mar.2013

18.03.2013. -..EU i MMF spremni su da daju Kipru kredit od 10 milijardi evra. Mada, po ocenama ekpserata, Nikoziji treba 16-17 milijardi. Preostalu sumu vlasti Kipra nameravaju da dobiju na račun bankarskih uloga, oporezovavši depozite. Predsednik Rusije Vladimir Putin je već nazvao ovaj porez nepravednim...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.