Kineski pojas za srpski put

Izvor: RTS, 21.Apr.2019, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineski pojas za srpski put

U četvrtak u Pekingu počinje drugi forum inicijative Pojas i put. Predsednik Vučić ponovo će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, ali i drugim državnicima uključujući i ruskog predsednika Vladimira Putina.
Samitu prisustvuje gotovo dvostruko više državnih delegacija nego na prvom pre dve godine. Među novim učesnicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su lideri članica Evropske Unije koji na prvom forumu nisu hteli da učestvuju. 

"Naše veze su tradicionalno prijateljske. Verujem da će pod vašim rukovodstvom srpska ekonomija postići još veći uspeh. Visoko cenim što ste došli na forum i želim kao i vi da se naši odnosi još više razvijaju", rekao je predsednik NR Kine Si Điping na prvom forumu Pojas i put pre dve godine.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je istakao da je Kina iskreni i veliki prijatelj Srbije.
"Toliko susreta sa ljudima koji su najveće zvezde savremenog sveta da imate, a da ste iz brojčano i teritorijalno tako male zemlje kao što je Srbija, govori o ogromnom poverenju koje postoji između naših naroda i naših rukovodstava", izjavio je na prvom Forumu srpski predsednik.
Da se nije ostalo na kurtoaznim frazama pokazao je period od prvog do drugog foruma koji počinje 25. aprila.
Za dve godine kineski "Hbis" u smederevskoj Železari postao je najveći izvoznik u Srbiji, rudarski gigant "Ciđin" kupio je 63% RTB Bor i radi na obećanom udvostručenju proizvodnje i modernizaciji.
Rekonstruisana su dva i gradi se treći blok termoelektrane "Kostolac". Proizvođač auto guma "Linglong" položio je kamen temeljac za najveću fabriku u zemlji, posao vredan 800 miliona evra.
"U protekle dve godine mi smo počeli da radimo, da gradimo prvu deonicu brze pruge na relaciji Beograda-Budimpešta. Skoro ćemo završiti nekoliko deonica auto-putu 763. ‘Hbis‘ je postala najveći izvoznik u Srbiji. Dobili smo puno rezultata u protekle dve godine", ističe Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji.
Na drugom forumu učestvuje oko 140 šefova država i vlada 
Kad je uspeh vidljiv i veliki projekti probiju led, priliv kineskih investicija biće neprekidan, uverena je kineska ambasadorka.
"Sigurno doći će nove investicije, pod vođstvom velikih preduzeća. Sve više kineskih preduzeća, uključujući i velika i mala i srednja preduzeća, oni iskazuje veliko interesovanje i poverenje za ulaganja u Srbiju. Čini mi se da svakog dana dolaze kineski privrednici. Početkom maja dolazi delegacija od 58 članova iz Kine", navodi ambasadorka.
Posebno ceneći to što Kina zastupa princip da svaka saradnja mora da bude obostrano korisna, Srbija je od prvog dana podržala projekat Pojas i put koji treba da poveže Evropu, Aziju i Afriku u zonu slobodnog prometa robe i usluga.
"Srbija stvarno ima jednu jako dobru komunikaciju i partnerstvo sa NR Kinom, što smo vredno radili na našim projektima i što iz samita u samit imamo sve veći broj projekata", navela je premijerka Ana Brnabić.
Osim što će se ugovarati novi projekti za koje Kina ima spremljenih između 900 i 1300 milijardi dolara drugi forum Pojas i put biće i prilika za sastanke sa šefovima država i vlada učesnica. Njih je na prethodnom forumu bilo 68, a sad ih je oko 140. Potvrđen je susret predsednika Vučića sa ruskim predsednikom Putinom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.