Keri:Putin može da okonča rat u UKR

Izvor: B92, 05.Feb.2015, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri:Putin može da okonča rat u UKR

Ruski predsednik Vladimir Putin može da okonča rat u Ukrajini dok evropski lideri pripremaju novi mirovni plan, rekao je državni sekretar SAD Džon Keri u Kijevu

"Predsednik Putin može da napravi izbor koji bi mogao da okonča taj rat", rekao je Keri posle sastanka s ukrajinskim liderima dodajući da SAD podržavaju mirovni plan. Kako se očekuje, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Fransoa Oland će u petak predstaviti mirovni plan ruskom predsedniku Putinu.

Američki predsednik Barak Obama uskoro će doneti odluku da li će dati oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, kazao je Keri.

On je na konferenciji za štampu u Kijevu rekao da Vašington želi diplomatsko rešenje krize u Ukrajini, preneo je AFP. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk ranije danas je rekao da Kijev neće razmatrati bilo koji mirovni plan za istok Ukrajine koji bi doveo u sumnju teritorijalni integritet zemlje, njen suverenitet ili nezavisnost.

Kako je prenela ruska agencija RIA, Jacenjuk je to izjavio na zajedničkoj pres konferenciji sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, koji boravi u Kijevu.

U Kijev su danas doputovali i francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel, preneo je Rojters.

Keri je rekao da poseta Merkelove i Olanda Kijevu pokazuje međunarodno jedinstvo u davanju podrške Ukrajini.

Vodeći komandant NATO-a upozorio je da se pri bilo kakvom pokušaju da se Ukrajini pošalje odbrambeno oružje mora uzeti u obzir moguća ljutita reakcija Rusije.

Američki vazduhoplovni general Filip Bridlav rekao je da bilo koja akcija koju bi mogle da preduzmu SAD ili druge zapadne zemlje mogla da podstakne oštriju reakciju Rusije.

Bridlav i druge američke vođe ističu da nema vojnog rešenja za sukob, ali kažu da Ukrajina ima prava da se brani.

"U svemu što radimo treba da procenimo da li će to pomeriti stvari ka političkom rešenju koje ovde mora da se nađe", rekao je Bridlav u intervjuu za AP. On je dodao da svaka pomoć koja se razmatra mora da predvidi kakva bi bila ruska reakcija.

On je rekao da se situacija u istočnoj Ukrjaini pogoršava i da svaka akcija koju preduzmu SAD mora da doprinese tome da sukob krene ka političkom rešenju.

Bridlav je rekao da Rusija nastavlja da snabdeva separatiste na granici modernim teškim naoružanje, vazdušnom odbranom i borcima.

Drugi NATO saveznici su izrazili nelagodnosti i čak otvoreno protivljenje svakom potezu slanja oružja Ukrajincima. Kanada, blizak saveznik SAD, nema planove da pošalje bilo kakvo oružje Ukrajini, rekao je danas kanadski ministar odbrane Daglas Nikolson.

"Vrlo smo jasni u našoj podršci Ukrajini", rekao je Nikolson po dolasku u sedište NATO-a u Briselu, gde se održava sastanak ministara odbrane Alijanse.

"Mi smo potpisali sporazum o vojnoj saradnji i šaljemo znatne količine neubojite pomoći Ukrajini poslednjih nekoliko meseci, kao i druge vrste pomoći, i to ćemo nastaviti", rekao je on.

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen je u novinskom intervjuu rekla da davanje oružja Ukrajincima da im se pomogne da se brane može imati teške i nepredvidive posledice.

"Slanje oružja bilo bi kao dolivanje ulja na vatru. I moglo bi dati Kremlju izgovor da otvoreno interveniše u ovom sukobu", rekla je ona za list "Zidojče cajtung".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Uskoro odluka Baraka Obame o isporuci oružja Ukrajini

Izvor: Press, 05.Feb.2015

Američki predsednik Barak Obama uskoro će doneti odluku da li će dati oružje Ukrajini za borbu protiv proruskih snaga na istoku zemlje, rekao je danas američki državni sekretar Džon Keri u Kijevu. . Keri je na konferenciji...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.