Kanibali Vladimira Putina

Izvor: B92, 07.Dec.2023, 13:28

Kanibali Vladimira Putina

Pre deceniju, nakon odluke SAD da naoružaju sirijske pobunjenike, čemu se on odlučno protivio, ruski predsednik bio je nedvosmislen po pitanju kanibalizma.

“Ne treba zaista podržavati ljude koji ne samo da ubijaju svoje neprijatelje već ih i jedu, pred javnošću i kamerama“, rekao je tada Vladimir Putin, verovatno odgovarajući na video-snimak pobunjeničkog komandanta koji seče telo palog vojnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i grize jedan njegov organ.

Sada se čini da se taj stav promenio, piše Njuzvik, dodajući da ne samo da je Rusija oživela praksu iz Staljinovog doba – bacanje osuđenih ubica na bojno polje već i ovaj takozvani “odred samoubica“.

Kremlj je, kako se navodi, regrutovao desetine hiljada zatvorenika otkako je u februaru 2022. počela invazija na susednu Ukrajinu u punom obimu kako bi stvorio svoje odrede “Oluja-Z“, koji su raspoređeni da izvode frontalne napade na najopasnije napade predvođene pešadijom.

Ruski zvaničnici nikada nisu priznali stvaranje jedinice “Oluja-Z” sastavljene od osuđenika, a Kremlj nije potvrdio ukupan broj zatvorenika koje su regrutovali grupa Vagner i Ministarstvo odbrane.

Međutim, Njuzvik saznaje da ukupan broj osuđenika kojima je ponuđeno predsedničko pomilovanje u zamenu za šest meseci borbe u Ukrajini premašuje 100.000, a oko 50.000 njih sada slobodno šeta ulicama Rusije.

“Borci ‘Oluje’ su samo meso“, rekao je Rojtersu u oktobru ruski vojnik koji se borio zajedno sa pripadnicima “Oluje-Z”. Ta novinska agencija navodi da Putinove jedinice “Oluja Z”, od kojih svaka ima oko 100–150 ljudi, kombinuju pomilovane osuđenike i redovne trupe koje se suočavaju sa disciplinskim merama, što podseća na sovjetske kaznene bataljone Josifa Staljina.

Najmanje 17 ljudi koji su počinili ubistva visokog profila dobili su pomilovanja zbog borbi u Ukrajini 2022. i 2023. godine, navodi “Agentstvo”, ruski istražni sajt pokrenut 2021.

Publikacija navodi da je svih 17 učestvovalo u ratu, a neki su počinili zločine ponovo po povratku u Rusiju.

Među onima koje je Putin pomilovao je i Nikolaj Ogolobjak, Rus koji je priznao da je član satanističke sekte, i koji je osuđen na dve decenije zatvora zbog ubistva četvoro tinejdžera u “ritualu”.

Ogolobjak je osuđen u julu 2010. po optužbama za ubistvo, pljačku i skrnavljenje leša. Članovi sekte kojoj je pripadao pržili su i jeli organe svojih žrtava u Ogolobjakovom stanu 2008. godine, navodi se u sudskim dokumentima na koje se poziva ruska publikacija “76.ru”.

Služio je šest meseci u jedinici “Oluja-Z”, rekao je njegov otac, dodajući da se vratio iz Ukrajine 2. novembra i da trenutno živi s majkom.

Veruje se da je Putin pomilovao i Denisa Gorina, još jednog osuđenog ubicu koji je ubio najmanje četiri osobe i pojeo meso jedne od svojih žrtava, jer se borio u Ukrajini.

Gorin (44) iz Anive u regionu dalekoistočnog Sahalina tri puta je osuđen za ubistvo, prvo 2003. godine. Sedam godina kasnije pušten je na uslovnu slobodu, pri čemu je smrtno izbo brata čoveka sa kojim je bio u istražnom zatvoru.

Istražitelji su rekli da je priznao da je odsekao noge sa leša čoveka. Zatim ih je oprao, stavio u frižider i pojeo, navodi “Sibir.Realii”, novinska kuća, u skladu sa navodima Radija Slobodna Evropa.

Dmitrij Zelenski, koji je osuđen na 11 godina zatvora zato što je zadavio svoju 27-godišnju devojku Tatjanu Melehinu i pustio njeno telo kroz mašinu za mlevenje mesa, takođe je ovog leta pomilovan posle borbe u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.