Jubilej pobede nad nacistima - nije povod za raskol

Izvor: Vostok.rs, 24.Jan.2015, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jubilej pobede nad nacistima - nije povod za raskol

24.01.2015. -

Vladimir Putin neće učestvovati na obeležavanju 70. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Osvencime. Logor je oslobodila Crvena armija, a godišnjica oslobođenja će biti obeležena i u Poljskoj i u Češkoj. U obe države se oko poziva Vladimiru Putinu rasplamsala vrlo oštra kampanja za diskreditaciju ruskog lidera.

Ako pokušavaju da udalje sećanje na državu koja je oslobodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << logor i ne dozvole joj učestvovanje na obeležavanju godišnjice u čast velike i tragične stranice pobede nad nacizmom, to ipak im neće poći za rukom. U samoj Rusiji, spremaju se da masovno obeleže pobedu. Evo šta je tim povodom za radio "Sputnik“ rekao Igor Altman, kopredsednik naučnog centra "Holokaust":

- Simbolično ove su manifestcije ušle u kalendar svečanosti povodom 70. godišnjice velike pobede. 26.januara u Centralnom muzeju Velikog otadžbinskog rata i mi planiramo da održimo veče sećanja. Predstavićemo veliki broj autentičnih eksponata, među kojima je posebno važan eksponat - pribor za obeležavanje logoraša. On je bio nađen u koncentracionom logoru u mestu Osvencime 1945.godine, a sve ove godine se čuvao u medicinskom muzeju u Sankt Peterburgu. Svetlost dana će videti i drugi artefakti istorije Holokausta. Među njima- faksimil čuvene "Šindlerove liste", koji će nam predati na prikazivanje predstavnici izraelskog memorijala Holokausta "Jad Vašem", humanitarnog fonda "Genezis" i organizacije za veze sa dijsasporom "Nativ".

Osim toga, posle decenija zabrane, biće prikazana "Crna knjiga". To je zbornik dokumenata i dokaza očevidaca o zločinima protiv jevrejskog naroda na teritoriji SSSR i Poljske tokom godina Holokausta, kao i o otporu koji su pružali Jerveji nacisitima tokom Drugog svetskog rata. Knjiga je dugo ležala "na polici", obzirom da se u njoj govori i o ulozi kolaboracionista u uništavanju Jevreja.

Ilija Altman je priznao da u centru "Holokaust" u Moskvi nisu ravnodušno gledali na situaciju koja je nastala oko obeležavanja godišnjice u Poljskoj: "Jubilej pobede nad nacistima- nije povod za raskol čak ni u ovo moderno smutno doba za odnose Rusije i Evrope", izjavio je Altman.

Gajane Hanova

Izvor: Glas Rusije, foto: AFP/JACEK BEDNARCZYK/PAP    

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Komemoracija u Aušvicu bez Putina

Izvor: Deutsche Welle, 24.Jan.2015

Rat u Ukrajini baca senku i na komemoraciju povodom 70. godišnjice od oslobađanja koncentracionog logora u Aušvicu. Iako su logor oslobodile sovjetske trupe današnji ruski predsednik Vladimir Putin neće biti prisutan...U centru pažnje bi trebalo da budu žrtve, a ne političari. Zato na komemoraciju...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.