Istorijski intervju „Politike”

Izvor: Politika, 19.Okt.2014, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski intervju „Politike”

U 110 godina postojanja našeg lista Vladimir Vladimirovič Putin je prvi ruski ili sovjetski šef države koji je dao intervju našem novinaru

Intervju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina „Politici” po svemu spada u istorijske događaje. Naime, tokom 110 godina postojanja našeg lista, Putin je prvi lider Sovjetskog Saveza ili Rusije kao njegove naslednice koji je prihvatio da govori za „Politiku”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Podsetimo, prva ličnost Sovjetskog Saveza uvek je bio generalni sekretar Komunističke partije SSSR-a.

Prirodno, ta funkcija je u početku pripala Vladimiru Iljiču Lenjinu, vođi Oktobarske revolucije, koji je na čelu prve države socijalizma bio od 1922. do svoje smrti 1924.

Nasledio ga je Josif Visarionovič Džugašvili Staljin koji je čeličnom rukom vladao više od trideset godina (1924–1953). Nakratko ga nasleđuje Georgij Maksimilijanovič Maljenko (1953), da bi iste godine prvi čovek u Kremlju postao Nikita Sergejevič Hruščov, koji je, takođe, vladao do smrti 1964.

Njega na duži period nasleđuje Leonid Iljič Brežnjev (1964–1982), za vreme čije je vladavine zemlja prolazila kroz teške trenutke, ali je doživela i najznačajniji privredni napredak.

Potom na mesto generalnog sekretara KPSS dolazi Jurij Vladimirovič Andropov (1982–1984), pa Konstantin Ustinovič Černjenko (1984–1985).

Poslednji u nizu sovjetskih lidera i čovek koji je svojim delovanjem i željom da okonča „hladni rat”, prema mnogim mišljenjima, uzrokovao raspad SSSR-a i celog socijalističkog sveta bio je Mihail Sergejevič Gorbačov. Vladao je od 1985. do 1991.

Malo poznat je i podatak da je u SSSR-u postojala i funkcija predsednika. Prvi je bio Mihail Kalinjin, koji je ovaj posao obavljao od 1922 do 1938. Pred raspad države predsednik SSSR-a nakratko je bio i Genadij Janajev (1991). Njihova uloga, međutim, bila je više administrativne prirode.

Po raspadu sovjetske države i silaska KPSS-a sa političke scene kao vodeće i jedine partije u zemlji, stvari se menjaju iz korena. Rusija se obnavlja kao nezavisna zemlja sa ambicijama da izgradi novo demokratsko društvo.

Jedan od prvih koraka u tom smislu je bio i izbor Borisa Nikolajeviča Jeljcina za – prvog predsednika. 

Na prelasku između dva milenijuma, već teško načet bolešću, on predaje vlast sadašnjem predsedniku Vladimiru Vladimiroviču Putinu, što je potvrđeno i na predsedničkim izborima u maju 2000.

Po isteku dva mandata, Putin prepušta vlast (2008) tadašnjem premijeru Dmitriju Medvedevu, a sam preuzima njegovu funkciju. Po isteku prvog mandata Medvedeva, Putin ponovo biva izabran za predsednika na izborima 2012. Tu funkciju vrši i danas.

Ponovimo, Vladimir Vladimirovič Putin prvi je ruski ili sovjetski šef države koji je u 110 godina dugoj istoriji „Politike” dao intervju našem listu. Takvu čast do sada nisu imale nijedne srpske novine.

S. Samardžija

objavljeno: 19/10/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.