Hram Svetog Save oslikavaju Rusi

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hram Svetog Save oslikavaju Rusi

Beograd -- Izradu mozaika u Hramu Svetog Save finansiraće Rusija uz pomoć Ruske pravoslavne crkve. Za 17.000 kvadratnih metara mozaika biće potrebno oko 40 miliona evra.

Time je "spremnost ruske strane da pomogne u finansiranju" postala stvarnost.

Razgovori sa ruskom stranom o eventualnoj donaciji vođeni su osam godina, a okončani su posetom premijera Ruske federacije Vladimira Putina, koji je u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << martu ove godine, prilikom zvanične posete Srbiji, obišao i Hram Svetog Save.

Plan je da se donacija odvija po etapama, kako se budu odvijali radovi.

Posle posete Srbiji, mitropolit Ilarion Alfejev je u jednom intevrjuu govorio o radovima na Hramu Svetog Save ponavljajući spremnost Ruske pravoslavne crkve da pomogne nastavak radova, ističući da se radi o „projektu bez presedana”, jer će mozaikom biti pokriveno 17.000 kvadratnih metara, kao i da jedan kvadrat staje dve do dve i po hiljade evra.

Inače, radovi na Hramu Svetog Save bili su tema na jučerašnjoj prepodnevnoj sednici najvišeg crkvenog tela Svetog arhijerejskog sabora, kojem je predstavljen izveštaj o radovima na Hramu, što je redovna tačka prolećnog zasedanja.

Preko 3 000 kvadratnih metara mozaika

Protoneimar Hrama, profesor dr Vojislav Milovanović, kaže za naš list da će u prvoj fazi radova biti urađeno 3.100 kvadratnih metara mozaika u velikoj kupoli, lukovima naosa i pilonima, stubovima kupolnog tambura. Sinodska Komisija za realizaciju mozaičkih kompozicija trebalo bi da raspiše konkurs za izradu likovnih rešenja.

" Konkurs će biti međunarodnog karaktera. Kao očekivani rok za realizaciju prve faze radova na izradi mozaika naveli smo šest meseci za odabir rešenja i 18 meseci za realizaciju odabranog rešenja", objašnjava prof. dr Milovanović.

Kompozicije će se zasnivati na vizantijskoj ikonografskoj perspektivi kod prikazivanja arhitektonskih prostora i artefakata, dok će se autori kod likova nebeske hijerarhije držati načela vanvremenosti i uobičajenih distinkcija koje definiše Pseduo-Dionisije Areopagit, navodi se u izveštaju koji je juče predstavljen Saboru. Mozaici će se izvoditi teserama, kockicama, od prirodnog kamena, stakla, staklene paste i, eventualno, keramike.

"Što se tiče ostalih aktivnosti, najveći deo kamenorezačkih radova u unutrašnjosti Hrama, ali i u eksterijeru završeni su. Takođe, u toku je druga faza izgradnje porte koja podrazumeva završetak kružnog platoa porte kod Ulice Bore Stankovića, a radovi se izvode i na parceli na kojoj je planirana izgradnja Patrijaršijske zgrade", dodaje prof. dr Milovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.