Gore milioni hektara šume u Sibiru, pod vatrom teritorija veličine Belgije

Izvor: RTS, 01.Avg.2019, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gore milioni hektara šume u Sibiru, pod vatrom teritorija veličine Belgije

Požari u Sibiru zahvatili su više od tri miliona hektara šuma. Predsednik Vladimir Putin je zatražio od armije da pomaže vatrogascima.
Pod vatrom je teritorija veličine Belgije. Ruske vlasti navode da stanovništvo i objekti za sada nisu ugroženi, iako je velika zagađenost vazduha i slaba vidljivost.

Najugroženija je Jakutija, a u gradovima Krasnojarsku i Irkutsku proglašeno je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vanredno stanje.
"Požar se poširio zbog dugotrajne suše, ali i zato što nisu preduzete adekvatne mere da se lokalizuju manji požari u udaljenim oblastima", naveo je Sergej Abanin iz ruskog ministarstva za vanredne situacije.
Peticiju vlastima sa zahtevom da se odlučnije bore sa ekološkom katastrofom potpisalo je više od 800.000 građana.
U gašenju učestvuje oko 2.700 vatrogasaca i vojnika kao i tridesetak kanadera.
O požarima u Sibiru razgovarali su telefonom predsednici Amerike i Rusije. Tramp je Putinu ponudio pomoć, što ruski predsednik smatra signalom da će dve zemlje u budućnosti potpuno normalizovati odnose.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.