Gadne psovke...

Izvor: Vostok.rs, 09.Jul.2014, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gadne psovke...

09.07.2014. - Zabrana korišćenja psovki u javnim istupanjima

Nenormativna leksika, nepristojne psovke… U Rusiji su odlučili da se protiv njih bore. Početkom maja je Vladimir Putin svojom naredbom zabranio korišćenje ružnih psovki na TV i radio, u štampanim medijima, književnim delima, u umetnosti, pozorištu, prilikom demonstracije filmova i bilo kojih javnih istupanja.

Taj deo ruskog jezika >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je toliko velik da omogućuje filolozima da štampaju čitave rečnike, posvećene njemu. Naprimer, za antologiju «Ruske gadne psovke», štampanu 1994. godine, autori su sastavili jednojezični rečnik takvih psovki. Knjiga sadrži takva dela iz folklorne baštine, radova poznatih i nepoznatih autora – poezije, proze, poslovica i uzrečica, epigrama, poskočica. Znaoci kažu, da početkom 20 veka svih 260 psovki su znali pesnik, poreklom seljak, Sergej Jesenjin i grof Lav Tolstoj. Smatra sa da je autor maltene Petar Prvi. Inače, tradicije korišćenja gadnih psovki u Rusiji imaju duboko korenje.

Glas Rusije se obratio filolozima i piscima sa pitanjem: šta oni misle o novom zakonu, koji zabranjuje psovke kao umetnički način, a da ne govorimo o drugoj nameni. Doktor kulturologije, pisac, zaslužni profesor MDU Vladimir Jelistratov je prišao temi kao pedantan naučnik.

- Strateški se veoma dobro odnosim prema tome. To je pravilno. Treba se boriti protiv toga, ali čisto tehnički će to biti teško, jer se protivrečnost krije u samom zakonu: ako se tamo navodi - koje reči ne smeju da se upotrebljavaju, dakle, zakon i sam krši zakon. Ako se tamo ne nabraja, već se navode eufemizmi – neke reči, koje su svima poznate, četiri korena reči, onda je to ogromno polje za različite insinuacije.

Dalje je zanimljivo, nastavlja kulturolog, jer masa korena reči nije uključena u spisak. Konkretno nije određeno jesu li oni gadne psovke. Zato se oni u etru zamenjuju nekim drugim zvucima ili ne zamenjuju. Nastavlja Vladimir Jelistratov:

- Ponekad i ja, inače pišem humorističke priče, ne mogu da pišem bez tri tačke, jer narod tako tačno to kaže. Ni Gogolj nije mogao da uspe bez toga! A da ne govorimo o Dovlatovu, Venediktu Jerofejevu… Odnosno, to je ponekad potrebno, jer je to činjenica našeg života. Gadne psovke postoje - ništa tu ne može da se promeni. Dospevaju one i u umetničku književnost. Kada mogu da se stave tri tačke, to me ne šokira. Šokira me kada se to čuje. Gubim se kada to čujem u pozorištu ili u tok-šou na TV.

Pisac Viktor Jerofejev se prema novom zakonu odnosi skeptično.

- Mislim da je to glupost, a ne preterivanje. To je deo jezika. On je odumirao, pretvarajući se u vulgarizam, odvijao se obični proces, kao što je bilo s francuskim, nemačkim, engleskim jezicima. Niko nije ništa zabranjivao, te tamo praktično nema gadnih psovki. Čim se takve reči zabrane, one prosperiraju.

Pisac i komediograf Marija Arbatova, naprotiv, smatra zakon apsolutno pravilnim.

- Doći u pozoršte da bi slušao gadne psovke, koje šokiraju čak i kada ideš ulicom? Nije razumljivo, zašto moraš i da kupiš ulaznicu.. Što više, na internetu grdim ljude za nenormativan jezik. Potresno je što mnogi moji intelektualni poznanici došli do stanja, kada ne mogu ni da pozdrave bez takvih psovki. Nisam licemer, kod kuće mogu da upotrebljavam takve reči do mile volje, ali je to subkulturni jezik mnogih mojih najbližih. Međutim, postoji i državni jezik – jezik kojim ljudi kontaktiraju s neznancima. Smatram da takva mera nije samo preduzeta na vreme, već je mnogo zakasnila. Da je do toga došlo pre jedno 10 godina, ne bi postojalo takvo smetište u blogovskoj sferi.

Umetnik imam masu načina, uz čiju pomoć može da izrazi bilo koju emociju, - smatra Maria Arbatova. Ona podseća na dramski komad Gorkog «Na dnu», koji i bez nenormativne leksike ne gubi umetničku snagu. Pisac Aleksej Varlamov nije tako kategoričan.

- Ako je to kod Venedikta Jerofejeva, divim se negovoj genijalnosti. Međutim, kada takav način koriste osrednji pisci, tekst mi postaje odvratan. Rekao bih: čovek, koji koristi gadne psovke, mnogo rizikuje. Možda će on pobediti, ali postaje ozbiljna sumnja da će gadljivost ispasti jača od umetničkog oduševaljenja.

Karina Ivaško,

Izvor: Glas Rusije    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.