Evropa  i dalje bez ruskog gasa

Izvor: RTS, 14.Jan.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa i dalje bez ruskog gasa

Putin izjavio da je Rusija učinila sve što je u njenoj moći da obnovi isporuke gasa. Medvedev predlaže samit zemalja potrošača ruskog gasa da bi se prevazišla postojeća kriza. Može, ali ne u Moskvi, odgovara Juščenko. "Gasprom" je izgubio 1,1 milijardu dolara, tvrdi Putin. Julija Timošenko za krah pregovora optužila lokalne političare i posrednike. EU gubi živce i preti tužbama.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u Moskvi da je Rusija učinila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve što je u njenoj moći da obnovi isporuke gasa i da ih je i obnovila, ali da Ukrajina sprečava tranzit. 

Ukrajina je večeras nastavila da isporučuje gas Pridnjestrovlju i južnim oblastima Moldavije.

Nastavljanje isporuka gasa je rezultat razgovora koje je danas moldavski premijer Zinaida Grečeani imao u Rusiji.

Premijeri Rusije, Moldavije, Slovačke i Bugarske su se dogovorili o mehanizmima za operacije razmene gasa prema kojima će "Gasprom" dostavljati 20 miliona kubnih metara gasa Ukrajini, koja će za uzvrat isporučiti gas iz svojih podzemnih skladišta Moldaviji i Slovačkoj.č

Američki Stejt department odbacio je kao "potpuno neosnovane" optužbe zamenika predsednika uprave "Gasproma" Aleksandra Medvedeva, koji je nagovestio da bi SAD mogle da stoje iza ponašanja Ukrajine, koja, uprkos postignutom dogovoru, nije otvorila svoj gasno-transportni sistem za tranzit ruskog gasa evropskim potrošačima.

"Bizarno. Potpuno bez osnova. Reč je o sporazumu koji je sačinjen na osnovu trgovinskih interesa između Rusije i Ukrajine", rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak i dodao da su SAD bile samo "posmatrač" razgovora, u kojima je učestvovala Češka kao predsedavajući Evropske unije.

Vlasti nepriznate republike Pridnjestrovlje, otcepljene od Moldavije, dematnovale tvrdnje gubernatora Odeske oblasti Ukrajine o krađi gasa iz magistralnog gasovoda za Balkan.

Generalni direktor kompanije "Tiraspoljtransgas-Pridnjestrovlje" Nikolaj Micinski rekao je da su tvrdnje gubernatora Nikolaja Serđuka neistinite, ističući da "takvih slučajeva nije bilo i nije moglo biti", prenela je agencija Itar-Tass iz Kišinjeva.

Serđuk je juče rekao da je, zbog previše uzimanja ukrajinskog gasa iz gasovoda na deonici "Grebenjiki" (Ukrajina) - Kaušani (Moldavija), preko koje ide gas na mernu stanicu "Orlovka" u Odeskoj oblasti, odlučeno da se ventil na stanici "Grebenjiki" zatvori, ali da su nepoznati stanovnici Pridnjestrovlja pokušali da upadnu na teritoriju Ukrajine i otvore ga.

Sada su graničari pojačali obezbednje stanice "Grebenjiki", kako bi sprečili krađu gasa, preneo je Itar-Tass.

Predsednik Dmitrij Medvedev prilikom susreta sa premijerima Slovačke, Moldavije i Bugarske, predložio je da 17. januara u Moskvi bude održan samit zemalja potrošača ruskog prirodnog gasa.

Predstavnica za štampu Medvedeva, Natalija Timakova, rekla je da će na samit biti pozvana i Ukrajina.

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko ocenio je da je ruski predlog da se održi samit sa uvoznicima ruskog gasa iz Evropske unije dobra ideja, ali je naglasio da on ne može biti u Moskvi.

"Pošto je Ruska Federacija prema Juščenku zemlja koja je učesnica u gasnom sukobu takav jedan samit ne može da se održi na njenoj teritoriji", saopštila je pres služba ukrajinskog predsednika.

Juščenko je istakao da bi samit mogao da se održi u Briselu ili u Pragu, pošto je Češka aktualni predsedavajući EU.

Evropska unija, koja je ocenila da je već dovoljno uradila da deblokira konflikt Rusije i Ukrajine oko isporuke gasa, rezervisana je prema predlogu ruskog predsednika Dmitirija Medvedeva.

Premijeri tri zemlje koje su najžešće pogođene gasnom krizom - Bugarske, Slovačke i Moldavije - Sergej Stanišev, Robert Fico i Zinaida Grečenaja, doputovali su u Moskvu kako bi pokušali da doprinesu pronalaženju rešenja za krizu.

Rat brojkama

Ruski energetski gigant "Gasprom" tokom naftne krize izgubio je oko 1,1 milijardi dolara, što je izazvalo još jednu oštru reakciju predsednika te države Dmitrija Medvedeva, koji je vlasti u Kijevu upozorio da "Rusija ne može da gubi taj novac".

Gotovo gnevna reakcija prvog čoveka Rusije usledila je nakon serije međusobnih optužbi zvaničnika Moskve i Kijeva, koji su i danas izneli oprečne informacije o razlozima zbog kojih je Evropa još uvek bez isporuka ruskog gasa.

Prepucavanje između Rusije i Ukrajine, još jednom, preraslo je u rat brojkama, pa je šef "Gasproma" rekao da je ukrajinska kompanija "Naftogas" dostavila dokument o tranzitu u kojem je od Gasproma tražila "besplatno 360 miliona kubnih metara gasa u januaru, 600 miliona u februaru i 600 miliona u martu."

"To znači da oni od nas traže da im damo 700 miliona dolara samo da bi obnovili tranzit", rekao je Miler.

Timošenko: Kriv RosUkrEnergo i lobisti

Istovremeno, ukrajinska premijerka Julija Timošenko ponovila je ranije optužbe na račun posrednika u tranzitu ruskog gasa kroz njenu državu, misteriozni RosUkrEnergo, čiji je dalji angažman i jedan od ključnih problema u odnosima sa Moskvom.

Timošenko je upozorila da su pregovori Moskve i Kijeva o isporukama gasa propali su zbog ukrajinskih političara, koji su pokušavali da u poslu zadrže tog posrednika, rekavši da su glavni igrači u toj mutnoj radnji suvlasnik firme RosUkrEnergo Dmitrij Firtaš, kao i nekolicina poslanika ukrajinskog parlameta, Vrhovne rade.

Ukrajinska premijerka je izjavila u Kijevu da su pregovori, od 2. oktobra o snabdevanju Ukrajine gasom, po ceni od 235 dolara i tarifi za tranzit u granicama 1,7-1,8 dolara, napredovali uspešno, ali da su ukrajinski političari pokušali da sačuvaju RosUkrEnergo, kao posrednika iz senke.

Gnev EU

Posle nekoliko dana pokušaja da posreduje u ukrajinsko - ruskom sporu, Evropska unija  je, kako se čini, izgubila živce, upozorivši Moskvu i Kijev da ih, ukoliko ubrzo ne reše probleme, čekaju tužbe i preporuka Unije članicama da preduzmu mere kako bi pronašle druge snabdevače energentima.

"Želeo bih da Moskvi i Kijevu prenesem vrlo jasnu poruku. Ako sporazum, u kome je posredovala EU, ne bude što pre poštovan, Komisija će savetovati kompanije iz EU da stvar prebace u sudove", rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. "Ubrzo ćemo videti da li je problem tehničke prirode ili ne postoji politička volja da se taj sporazum poštuje".

Rusija i EU potpisale su u subotu sporazum o nadzoru tranzita ruskog prirodnog gasa ka drugim zemljama Evrope, a zatim ga je potpisala i Ukrajina. Sporazum je trebalo da obezbedi obnavljanje isporuka gasa Evropi.

"Ako sporazum ne bude poštovan, Rusija i Ukrajina se ne mogu više smatrati za pouzdane partnere u snabdevanju energentima", kazao je Barozo.

"Bez obzira na namere, činjenica je da Rusija i Ukrajina pokazuju da nisu u stanju da poštuju svoje obaveze prema nekim članicama EU. "Gasprom" i "Naftogas" nisu u stanju da ispune svoje obaveze prema evropskim korisnicima", rekao je Barozo.



Gasprom optužuje Ukrajinu zbog zatvorenih ventila


Ruski "Gasprom" je noćas podneo novi zahtev za tranzit 76,6 miliona kubnih metara gasa preko mernih stanica "Sudža" i "Orlovka" i 22,2 miliona kubika preko stanica "Sudža" i "Užgorod", saopštio je predstavnik za štampu ukrajinske kompanije "Naftogas Ukrajina" Valentin Zemljanski .

Preko stanica "Sudža" i "Orlovka", prema zahtevu "Gasproma", gas bi trebalo da se isporučuje balkanskim državama, Moldaviji i Turskoj, a preko "Sudže" i "Užgoroda" u Slovačku, preneo je Itar-Tas.

Balkanske države i Slovačka su najpogođenije energetskom krizom, jer gotovo u potpunosti zavise od isporuka ruskog gasa. U najgoroj energetskoj situaciji, ponovo, nalazi se Bosna, koja bi, ukoliko se nastavi natezanje Moskve i Kijeva, bez gasa mogla ostati do početka vikenda.

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je juče da Rusija nastoji da gas prvo obezbedi upravo Balkanu i Slovačkoj.

Ukrajinski "Nafotgas" je zatražio od "Gasproma" da gas ne isporučuje preko stanice "Sudža", već preko stanica "Valujki" i "Pisarevka", koje su namenjene pre svega za unutrašnje upotrebe Ukrajine, i obnavljanje zaliha gasa tranzitnih magistralnih gasovoda Naftogasa.  "Gasprom" je tu molbu odbio.

Za uzvrat, ukrajinska strana još nije otvorila ventile na gasnoj stanici "Sudža", ali je od "Gasproma" zatražio zajam tehničkog gasa, potrebnog radi funkcionisanja gasno-transportnog sistema, javili su ruski mediji.

"Mi molimo. Nemamo tehničke mogućnosti za puštanje gasa iz podzemnih skladišta. Pozajmite nam gas, a mi ćemo se s vama obračunati", rekao je čelnik ukrajinske kompanije Oleg Dubina.

Veće gasne rezerve 

Češki premijer Mirek Topolanek pozvao je članice EU da razmotre planove za formiranje rezervi nafte i gasa za period od 120 dana i da umesto toga potraže alternativne izvore energije.

Topolanek, čija zemlja predsedava Evropskoj uniji, rekao je u Evropskom parlamentu da EU mora da unapredi energetsku bezbednost, pošto je zbog spora Rusija i Ukrajine i dalje ugroženo snabdevanje Evrope gasom. Predložio je da EU kao prioritet postavi planove za izgradnju gasovoda kojim bi se Evropa iz kaspijskog regiona snabdevala preko Turske.

Češki premijer je pozvao na diverzifikaciju izvora energije, uključujući i veću upotrebu nuklearne energije.

Ukrajina je obavestila češkog premijera Mireka Topolaneka, da Rusija ne omogućava obnavljanje tranzita gasa u zemlje Unije, izjavila je ukrajinska premijerka Julija Timošenko.

Timošenkova je rekla da postojeći pritisak u gasno-transportnom sistemu nije omogućavao da se ostvari tranzit u količinama koje je tražila ruska strana.

Navela je da je Ukrajina spremna za tranzit ruskog gasa i izrazila žaljenje što "Rusija do sada još nije obnovila isporuke", preneo je Itar-Tas.

Izvor iz kompanije "Ukrtransgas", koja eksploatiše magistralne gasovode Ukrajine, je ruskoj agenciji rekao da još nema pretpostavki da se danas obnovi tranzit ruskog gasa u Evropu, preko Ukrajine.

"Od juče se ništa nije izmenilo", rekao je sagovornik ruske državne agencije, dodajući da je Juščenko naložio da se ne obnavlja tranzit dok se ne potpiše tehnički sporazum sa "Gaspromom" o "usklađivanju tehnoloških parametara gasno-transportnih sistema Ukrajine i Rusije.

"Nacrt takvog dokumenta ukrajinska strana je pripremila i on je upućen ruskim partnerima", rekao je izvor ruske agencije.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.