Ekonomiju očekuju globalne promene

Izvor: Vostok.rs, 28.Okt.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomiju očekuju globalne promene

28.10.2011. -

U najbližim godinama ekonomiju Rusije očekuju globalne promene. Osnova toga će postati jaka industrijalna i tehnološka baza i integracija sa zemljama ZND. O tome je premijer Vladimir Putin govorio u svom nastupu na 20-godišnjem jubileju Trgovinsko-industrijske komore Rusije.

Industrijalizacija je osnovni način, zahvaljujući kojem nacionalna ekonomija može da se oseti uvereno u svetu koji se razvija i da ima garancije od globalnih rizika, siguran >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je Vladimir Putin. To nisu ambicije, već ono što današnji dan od nas traži, ono što se traži od savremenog sveta, a najviše od Rusije . I samo ta varijanta razvoja ekonomskih dešavanja će omogućiti dostojan kvalitet života stanovništva, rekao je premijer.

„Moramo da stvaramo dodatne tačke rasta u regionima. Moramo da formiramo nove grane proizvodnje, da izlazimo na svetska tržišta sa novim proizvodima i uslugama. Važan element, mehanizam rešavanja zadataka razvoja treba da postane partnerstvo države i privatnika. I moramo da maksimalno naštimamo taj instrument za postizanje najavljenih ciljeva".

Kako bi investiciona klima bila prijatnija za vođenje biznisa, neophodno je nastaviti rad na poboljšanju zakonodavne baze, dodao je premijer. U tom pravcu ima veoma mnogo predloga. Za poslednje 2 godine Trgovinsko-industrijska komora je pripremila popravke za 144 nacrta zakona. Šef kabineta ministara je rekao da vlada ima nameru da društvenu ekspertizu u kojoj će učestvovati poslovna zajednica napravi obaveznim elementom procesa donošenja zakona.

Perspektive razvoja ruske ekonomije su u mnogome povezane sa Carinskim savezom, koji je proradio u julu ove godine. Od odustajanja od carinske kontrole i omogućavanja slobodne robne razmene između Rusije, Belorusije i Kazahstana počela je ekonomska integracija na postsovjetskom prostoru. O želji da se priključi Carinskom savezu izjavile su i druge zemlje. Sledeći korak je Jedinstvena ekonomska zona od prvog januara 2012 godine .Dalji planovi su prelazak na viši nivo integracije: formiranje Evroazijskog ekonomskog saveza, rekao je premijer.

„Sada će se raditi ne samo o trgovini među državama bez barijera, već o velikoj industrijskoj kooperaciji. O stvaranju zajedničke proizvodnje, o slobodnom kretanju radne snage i kapitala, o unifikaciji sistema tehničkog regulisanja. O izboru za svaku kompaniju u kojoj će zemlji da registruje i da vodi svoj biznis. Očigledno je da novi okviri integracije znače i nove mogućnosti, nove zadatke za ruski biznis i za naše proizvođače. Radi se ovde o povećanju konkurencije između državnih procedura i oblika organizacije rada. To je stvaranje konkurentnije sredine za države. Vlada Rusije ovde vidi za sebe i izazove i pretnje".

U prevladavanju ekonomskih izazova ruska vlada u mnogome računa na kadrovski i ekspertski potencijal Trgovinsko-indrustrijske komore, rekao je Vladimir Putin. Poznato je da već 20 godina Trgovinsko-indrustrijska komora Rusije predstavlja i štiti interese svih učesnika tržišta, povezuje biznis i državu, u mnogome formira lik Rusije u inostranstvu.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.