ERDOGAN HOĆE SASTANAK Putin optužuje SAD za odavanje informacija, Turska obustavila letove iznad Sirije

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ERDOGAN HOĆE SASTANAK Putin optužuje SAD za odavanje informacija, Turska obustavila letove iznad Sirije

I danas pratimo iz minuta u minut dešavanja posle obaranja ruskog aviona, nakon čega su usledile tenzije u odnosu između Turske i Rusije, u jeku borbe svetskih sila protiv Islamske države. Ruski ratni brod "Moskva", pored raketa naoružan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima, stigao je u sirijsku provinciju Latakiju da se brine o ruskim avionima u vazduhu. Vladimir Putin tvrdi da je Amerika odala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << informacije o srušenom avionu, dok Tajip Erdogan traži sastanak sa predsednikom Rusije.

Ovako izgleda ruska krstarica "Moskva" koja je danas stigla u Latakiju.

 Avioni turskog Ratnog vazduhoplovstva obustavili su letove iznad teritorije Sirije u okviru operacije medjunarodne koalicije protiv Islamske države, preneo je list "Hurijet".

Karikatura Jemensog umetnika povodom obaranja ruskog aviona.

RT @LavrovMuesli "Caricature of Yemeni artist Sammera Al′sameri. In my opinion, is simply fabulous!" #RussianJet pic.twitter.com/pHhFxxT360— Sky Wanderer (@glopol_analysis) November 27, 2015

Kremlj je danas saopštio da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

Ukoliko bi turski avion bio oboren raketom S-400, koju je Rusija rasporedila na zapadu Sirije, to bi bila agresija protiv prava Turske na suverenitet, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Takva vrsta incidenta, koja bi mogla da se dogodi, dodatno će nas podstaći da preduzmemo mere o kojima se, naravno, ne diskutuje, već se jednostavno preduzimaju", rekao je Erdogan za Si-En-En.

Predsednik Turske Tajip erdogan požalio se u francuskim medijima da mi se predsednik Rusije posle krize sa oborenim avionom ne javlja na telefon.

‘Putin has not returned my call’, Erdogan tells https://t.co/yWAHXRr4iq via @FRANCE24 #RussianJet russia dealing with ISIS via Syrian Regime — H.Hassan (@hhassan_uk) November 27, 2015

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je od Francuske da napravi mapu sa prikazom grupa koje se u Siriji bore protiv "Islamske države", kako ih ruski avioni ne bi bombardovali, rekao je danas francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus.

Putin se saglasio sa francuskim predsednikom Fransoa Olandom da treba zajednički gađati "Islamsku državu" i ostale džihadističke grupacije u Siriji.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je danas, prvi put, da bi mogao da razmotri učešće vojske sirijskog režima u borbi protiv Islamske države.

"U borbi protiv IS potrebne su dve mere: bombardovanje i kopnene trupe koje ne mogu biti naše, već to moraju biti snage (opozicione) Slobodne sirijske armije, sunitske arapske snage, pa i režimske snage, zašto da ne", rekao je Fabijus francuskom radiju RTL.

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je SAD za saučesništvo u obaranju ruskog aviona na granici Sirije i Turske, ističući da su Amerikanci znali tačno mesto i vreme prolaska oborenog aviona.

Više čitajte u odvojenoj vesti.

Da podsetimo, Kkrstarica "Moskva" može iz Latakije da pokrije čitavu južnu Tursku, obezbeđujući da od sada ruski avioni mogu bezbedno da lete.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Erdogan Rusima: NE IGRAJTE SE S VATROM

Izvor: Blic, 27.Nov.2015

I danas pratimo iz minuta u minut dešavanja posle obaranja ruskog aviona, nakon čega su usledile tenzije u odnosu između Turske i Rusije, u jeku borbe svetskih sila protiv Islamske države. Ruski ratni brod "Moskva", pored raketa naoružan i antiraketnim i antipodmorničkim sistemima i torpedima,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.