Izvor: Politika, 05.Jun.2013, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokumentarac o „Putinovim bajkerima”

Film „Drugo ime za slobodu”, Slađane Topalović-Nestorović, prati motocikliste ruskog kluba „Noćni vukovi”

Kako to da Vladimir Putin sedi pored strašnog motocikliste i o čemu njih dvojica uopšte mogu tako prijateljski da razgovaraju?

Ovo se zapitala novinarka i rediteljka Slađana Topalović-Nestorović, kada je pre dve godine videla snimke sa „Marakane”. Saznanje da je reč o bajkeru ruskog motociklističkog kluba „Noćni vukovi”, čiji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << počasni član i Putin, dalo joj je ideju za dokumentarni film.

Stupila je u kontakt sa motociklistom sa slike, Goranom Jovanovićem Fonzom, i ubrzo posle toga rešila da napravi priču o „Putinovim bajkerima”. Dokumentarac o njima, „Drugo ime za slobodu”, biće večeras premijerno prikazan u Centru „Sava”.

Autorka kaže da je posle godinu i po dana rada na filmu i više od 20.000 pređenih kilometara sa „motordžijama”, razbila sve predrasude o njima. Film će pokazati da žestoki neobrijani momci u crnim prslucima i sa tetovažama ipak nisu grubijani kakvim ih je zamišljala. 

– Mislila sam da su oni kriminalci, ali istina je drugačija. Porodični su ljudi, imaju „normalne” profesije, velike su patriote i viteški se ponašaju prema ženama – kaže Slađana Topalović-Nestorović.

Naša sagovornica, inače autorka dokumentarnog serijala „Pozitivna energija” i direktorka producentske kuće „Mediapro” radila je na filmu sa troje snimatelja – Vaskom Vasovićem, Tomom Vukadinovićem i Marijom Momić. Oni su snimali motocikliste dok prelaze hiljade kilometara ili izvode tačke na predstavama (takozvani bajk šou).

Prateći bajkere u stopu, rediteljka je shvatila da je njima više od svega važna sloboda. Zato će i njen film predstaviti motor kao simbol slobodarskog duha. I otkriti da osim strasti prema dvotočkašima, članove kluba povezuju i duboko prijateljstvo i solidarnost. To se pokazalo već posle prvog trejlera koji je postavila na „Jutjub”.

– Prvi trejler smo stavili na „Jutjub” bez ikakve promocije i reklame, a opet su ga pogledali ljudi iz čak 70 država.

„Noćni vukovi” šire svoju mrežu samo po pravoslavnim zemljama. Velike su patriote. Kod njih se tačno zna ko šta radi u klubu. Hijerarhija je stroga, a na njenom vrhu je dobar prijatelj predsednika Rusije Vladimira Putina, lekar Aleksandar Zaldastanov zvani Hirurg.

Da li se onda striktno ustrojstvo „Vukova” uklapa u priču o njihovoj težnji za slobodom? Slađana Topalović-Nestorović veruje da jedno ne isključuje drugo, jer klub ima 6.000 članova i bilo bi ga nemoguće održati bez jasnih pravila.

– To posebno važi za organizovanje bajk šoua kada treba koordinisati sa motociklistima, glumcima, balerinama i drugim učesnicima jednog velikog spektakla.

Sledeće godine „Noćni vukovi” će bajk šou organizovati u Srbiji. Biće to još jedna potvrda njihove velike ljubavi prema Srbiji po kojoj je posebno poznat vođa Hirurg. Verovatno je i zbog tih simpatija upravo ekipa iz Srbije prva na svetu koja je napravila dokumentarac o „Putinovim bajkerima”, i otišla korak dalje.

Autorka je prva žena koja je za 23 godine postojanja kluba kročila u „zabranjenu sobu”, prostoriju gde se sastaju samo najviši članovi bratstva. Posle svega, potvrdilo se da su „Noćni vukovi” pravi materijal za brz dokumentarac.

– Imala sam unikatne likove, živopisnu scenografiju i konačno avanturu!

Solidarnost u svakoj prilici

Rediteljka se za vreme snimanja filma uverila u bajkersku solidarnost. Tokom vožnje po Moldaviji dva bajkera su se povredila. A lokalni motociklisti su odmah priskočili u pomoć.

– Ne samo da su njih zbrinuli već su i sve nas primili kao najbliže. Mnogo govori o njima što su nas tako lepo ugostili, a videla sam da teško žive. Ekonomska situacija je izuzetno loša, možda čak i podseća na 1993. kod nas u Srbiji – kaže Slađana Topalović-Nestorović.

J. S.

objavljeno: 05/06/2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.